Steun aan Oekraïne of voldoen aan de bevoorradingsnorm van de NAVO?

NAVO-baas Jens Stoltenberg vindt het belangrijker om Oekraïne te blijven steunen met wapens, dan dat landen aan de 2%-norm voldoen. Is de NAVO in paniek en wat zijn de gevolgen voor de verdediging van ons eigen grondgebied? Rob de Wijk en CDA-Kamerlid Derk Boswijk delen hun visie bij Op1.

Stuur zoveel mogelijk militair materieel naar Oekraïne, ook al sneuvelt daardoor de 2% norm, aldus Jens Stoltenberg van NAVO. Is dat een goed idee of paniekvoetbal van de NAVO?

NAVO-lidstaten moeten meer militair materieel naar Oekraïne te sturen, zelfs als dit betekent dat de 2% norm voor defensie-uitgaven tijdelijk wordt overschreden. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, rechtvaardigde deze dringende oproep door te stellen dat de steun aan Oekraïne van cruciaal belang is, zelfs als dit betekent dat landen afwijken van hun eigen minimale militaire voorraden.

Noord-Korea beter voor Rusland dan wij voor Oekraïne

CDA-Kamerlid Derk Boswijk begrijpt de oproep van de NAVO-baas wel. Hij ziet Rusland steeds sterker worden en dat komt volgens hem ook door de bondgenoten van het land. “Noord-Korea en Iran zijn betere bondgenoten van Rusland dan wij voor Oekraïne”, aldus het Kamerlid. Defensie-expert Rob de Wijk ziet daarin juist het probleem. “Wij hebben de industriële basis voor defensie in Europa gewoon niet op orde.” De Wijk vraagt zich sterk af of dat in het huidige tempo over een paar jaar wel in orde is. “In dit tempo en met al het gedoe tussen hoofdsteden zal het ook in drie tot vijf jaar niet op orde zijn.

Verschrikkelijk dilemma

“Het is een enorme gok”, gaat De Wijk verder over het volgens hem ‘verschrikkelijke’ dilemma. “Maar je moet ook spullen overhouden voor als het helemaal fout gaat. Steun aan Oekraïne is ontzettend belangrijk, want als je dat niet doet, kan Rusland winst boeken. Doe je het wel, dan hol je de eigen defensiemacht uit. Het is een gigantisch dilemma.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk en Derk Boswijk over de NAVO-steun terug.

Vergelijkbare artikelen