Rob de Wijk uit zorgen om militaire voorraad: ”Je kunt niet eeuwig doorgaan met alles weggeven”

Na jaren van bezuinigen op Defensie, willen de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie weer eigen tanks voor Nederland. De oorlog in Oekraïne bewijst dat ze onmisbaar zijn. CDA-Kamerlid Harmen Krul schuift aan met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, die zich zorgen maakt om de slinkende voorraad van het Europese militaire wapentuig. Met Elsine van Os en Alberto Stegeman hebben we het over de problemen bij Defensie. De eigenaar van een Brabants defensiebedrijf zou gevoelige informatie over Amerikaanse technologie doorspelen aan de Russen. En de Algemene Rekenkamer noemt de beveiliging bij Defensie ‘zo lek als een mandje’.

Spionage

Spionage-expert Elsine van Os ziet dat er een patroon vast te stellen is op de social media van de 59-jarige verdachte van spionage Nikolaos B., ”Hij heeft een waslijst aan foto’s van alleen maar zijn eigen hoofd. Iedere keer hetzelfde hoofd zonder gezichtsuitdrukking. Niet gelukkig, niet ongelukkig. Als ik de Russen was zou ik denken: interessant, die man heeft misschien wat aandacht nodig.”

Het bedrijf van B., Aratos Group, houdt zich onder andere bezig met cryptotechnologie, ruimtevaarttechnologie, pharma en AI. Dat maakt hem een interessante man voor de Russen, volgens Van Os. ”Daar willen de Russen inlichtingen over bemachtigen. Misschien zat hij al in het netwerk van de Russen, want hij heeft ook een tijdje in Oekraïne gewerkt. Dus misschien waren er al banden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Militaire wapenvoorraad

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk maakt zich zorgen over de slinkende voorraad van het Europese militaire wapentuig. ”Je kan niet eeuwig doorgaan met alles weg te geven. Het is wel handig om zelf ook nog wat over te houden.”

”Toen Nederland besloot om Patriot-luchtafweer te sturen heb ik ook gezegd dat je wat achter moet houden. Want stel je voor dat die oorlog gaat escaleren en dat je bijvoorbeeld een haven moet gaan beschermen. Dan is het wel handig om iets te hebben voor Nederland. Die discussie loopt denk ik onvoldoende.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tanks

CDA-Kamerlid Harmen Krul wil dat Nederland weer eigen tanks gaat aanschaffen. ”Je moet in eerste instantie denken aan tientallen. Dat je binnen de Nederland-Duitse samenwerking ook je eigen capaciteit hebt. Je moet de capaciteit zo snel mogelijk op orde hebben. Binnen het pad van de Defensienota richting 2030, hoop je die capaciteit zelf weer te hebben.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen