De NS zet de treinen zaterdag 3 minuten stil

Komende zaterdagavond om 22:30 uur staan alle treinen 3 minuten stil. Aanleiding is het heftige geweld tegen een conducteur van afgelopen zaterdag. Volgens NS-directeur Wouter Koolmees moet het afgelopen zijn met het geweld tegen zijn personeel, hij is te gast samen met twee conducteurs die vertellen over hun ervaringen.

Conducteurs van de NS krijgen steeds vaker te maken met agressieve treinpassagiers. Afgelopen jaar waren er meer dan 1000 geweldsincidenten. Zaterdagavond liep het wéér uit de hand.

Na een recente golf van geweld tegen conducteurs, heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) een krachtig signaal afgegeven. Zaterdagavond om 22:30 uur werden alle treinen in het hele land drie minuten lang stilgelegd. Deze drastische stap, geleid door Wouter Koolmees van de NS, markeert een keerpunt in de strijd tegen toenemende agressie jegens treinpersoneel.

Maat is vol

In het afgelopen jaar heeft de NS meer dan 1000 geweldsincidenten tegen conducteurs geregistreerd, een alarmerende trend die afgelopen weekend opnieuw escaleerde. Het geweld, variërend van verbaal misbruik tot fysieke aanvallen, heeft geleid tot een crisis binnen het bedrijf. Voor de NS is de maat nu echt vol.

Veiligheidsmedewerker bij NS, Martijn Eijbersen, en conductrice Marian Boellaard delen hun ervaringen, waarbij ze opmerken dat het geweld in treinen sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie is toegenomen. Conductrice Boellaard vertelt hoe reizigers plots richting haar escaleerden. “Opeens kreeg ik een fles naar mijn hoofd gegooid. Je staat dan écht alleen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hulp nodig

Voor Wouter Koolmees, de kopman van de NS, zijn dit soort incidenten de druppel. Hij heeft duidelijk gemaakt dat het bedrijf niet langer bereid is om dergelijk gedrag te tolereren en zet aankomende zaterdagavond om 22:30 uur de treinen 3 minuten lang stil om aandacht te vragen. ”Het is symbolische daad. Wij hebben hulp nodig”, besluit een boze Koolmees.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over geweld en incidenten tegen treinpersoneel van de NS terug.

Vergelijkbare artikelen