Pieter Omtzigt: “Formeren moet minder als spelshow gezien worden”

Na de oprichting in augustus vorig jaar, geslaagde landelijke verkiezingen en de inmiddels eindeloze onderhandelingen aan de formatietafel is het morgen tijd voor het eerste ledencongres van Nieuw Sociaal Contract. Hoe staat het ervoor met de partij na de achtbaan waar NSC in is terechtgekomen. En wat willen ze bereiken bij de Europese verkiezingen in juni? Partijleider Pieter Omtzigt schuift aan bij Op1 samen met kersvers kandidaat-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Dirk Gotink.

Na een turbulent jaar van oprichting, succesvolle landelijke verkiezingen en uitdagende formatieonderhandelingen staat Nieuw Sociaal Contract (NSC) op het punt een nieuwe mijlpaal te bereiken: het eerste ledencongres in Breda. Met een opkomst van 20 kamerzetels bij de verkiezingen in november, heeft NSC zich snel gevestigd als een kracht om rekening mee te houden in de Nederlandse politiek.

Minder als spelshow

Pieter Omtzigt, de drijvende kracht achter de partij en voormalig CDA-lid, heeft maandenlang gewerkt aan het vormen van een coalitie. De weg naar deze formatie was allesbehalve gemakkelijk, met politieke wendingen die deden denken aan een achtbaanrit. Omtzigt zelf hoopt dat de politiek ‘minder als een spelshow wordt gezien.’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In aanloop naar de Europese verkiezingen komend juni moest er door Nieuw Sociaal Contract een lijsttrekker worden gekozen, die de partij op de kaart kan zetten in Europa. Er gingen geruchten dat Omtzigt zijn broer had voorgedragen als lijsttrekker, maar dat wordt door Omtzigt zelf ontkracht. ‘’Ik heb alle interviews gedaan, met ook alle lijsttrekker kandidaten, en ik ben hem daar niet tegengekomen’’, aldus de partijleider.

Dirk Gotink

Dirk Gotink is daarentegen gekozen als de nieuwe lijsttrekker van NSC, na zorgvuldige interviews met alle kandidaten. “De bestaanszekerheid en die bestuurscultuur zijn dingen die in heel Europa onder enorme druk staan. Dat is geen uniek Nederlands verschijnsel. We hebben er zelf een behoorlijk grote uitdaging mee, maar je ziet dat mensen overal zorgen hebben over de toekomst. Dat gaat niet alleen over betaalbaarheid, maar ook over klimaatbeleid. Het dendert maar door en bestaanzekerheid is echt een blinde vlek in Brussel”, vertelt hij over zijn aanstelling.

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Omtzigt en Dirk Gotink terug.

Vergelijkbare artikelen