Hanke Bruins Slot over 75 jaar NAVO

Een aantal jaar geleden werd de NAVO nog ‘hersendood’ verklaard, maar anno 2024 is het bondgenootschap door de Russische dreiging actueler dan ooit en viert haar 75e verjaardag. Hoe afhankelijk is Europa van de NAVO? En hoe ziet de toekomst van het bondgenootschap eruit? We bespreken het met minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot, die morgen en overmorgen met haar NAVO-collega’s stilstaat bij het 75-jarige bestaan van de alliantie.

De Telegraaf meldde dat de NAVO aan een plan werkt voor een vijfjarig wapenfonds. Daarmee zou het bondgenootschap voor het eerst rechtstreeks betrokken raken bij wapenleveranties aan Kiev. “Ik vind het heel belangrijk dat we doen wat we kunnen om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog. Als we daar mee op willen samenwerken dan zal ik daar nooit op tegen zijn”, aldus Bruins Slot. Als we als NAVO meer willen samenwerken op het gebied van het steunen van Oekraïne, dan is Bruins Slot zeker bereid om te kijken naar goede voorstellen.

Steun aan Oekraïne

De NAVO steunt nu militairen ook al met bruggen en andere voorzieningen, en er is ook een samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. ”Wij leveren als Nederland zelf ook wapens en daarmee zijn we ook niet direct betrokken bij de oorlog. We zorgen wel bij het sturen van de pantserhouwitsers en hopelijk straks ook de F-16’s zodat we ervoor kunnen zorgen dat Oekraïne de Russen tegenhoudt en dat Rusland deze oorlog niet gaat winnen”, zegt Bruins Slot.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen