Russisch netwerk voor desinformatie ontmanteld

De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een Russisch netwerk voor desinformatie ontmanteld, waar ook Nederlandse politici bij betrokken zouden zijn. De kamer wil opheldering over mogelijk inmenging van de Russen met de Nederlandse politiek. Ruslanddeskundige Helga Salemon en politiek commentator Wouter de Winther schuiven aan bij Op1 samen met BBB-leider Caroline van der Plas, die wil dat burgemeesters harder optreden tegen antisemitisme.

De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een Russisch desinformatienetwerk ontdekt dat zich uitstrekte tot in het Europees Parlement, aldus de Tsjechische premier Petr Fiala. Het netwerk gebruikte de website Voice of Europe vanuit Praag om de Europese Unie af te raden om Oekraïne te steunen in de strijd tegen Rusland, waarbij het gefinancierd werd vanuit Moskou.

Desinformatie

Er wordt beweerd dat Europese politici, mogelijk ook Nederlandse, betrokken waren bij het netwerk en werden betaald met Russische fondsen. Ook voor de campagnes voor Europese verkiezingen. De Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) wordt genoemd als een van de betrokken partijen. De Tsjechische regering heeft Voice of Europe en enkele individuen op de sanctielijst geplaatst.

Marcel de Graaff, een Nederlandse Europarlementariër, wordt genoemd als een frequente spreker op Voice of Europe en heeft de inhoud ervan regelmatig via sociale media verspreid. Hij verdedigt Rusland en bekritiseert het Westen, maar ontkent betalingen te ontvangen voor zijn activiteiten. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering over vermeende Russische betalingen aan Europese politici, inclusief Nederlandse.

Dat de Russen dit doen, verbaast Helga Salemon niet. “We zien het al sinds 2014. Sinds de annexatie van De Krim. Sinds die tijd voert Rusland een hybrideoorlog. Inmiddels is dat een echte oorlog geworden. Daarnaast heb je de desinformatieoorlog en de cyberaanvallen. Zij doen dit al heel lang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen