Helga Salemon: “Dit is koren op de molen van Poetin”

Om middernacht Nederlandse tijd zet de omstreden presentator Tucker Carlson zijn interview met Poetin online. Ondertussen wordt in Rusland de oppositie uitgesloten van verkiezingsdeelname, en in Amerika buigt de rechter zich over de vraag of Trump wel in alle staten mee mag doen. We bespreken het laatste nieuws met Ruslanddeskundige Helga Salemon en Amerikadeskundige Raymond Mens.

Terwijl wij nog aan het slapen waren, heeft de omstreden Amerikaanse presentator Tucker Carlson een interview met Vladimir Poetin online gezet. Dit terwijl de politieke sfeer zowel in Rusland als in Amerika op scherp staat. Terwijl in Rusland de oppositie wordt uitgesloten van verkiezingsdeelname, buigt de Amerikaanse rechtbank zich over de vraag of voormalig president Donald Trump wel in alle staten mag deelnemen aan verkiezingen.

“Koren op de molen”

Helga Salemon, Ruslanddeskundige van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), denkt dat Poetin voor voordeel heeft aan dit interview. “Dit is koren op de molen van Poetin. Poetin dacht een snelle blitzkrieg te winnen. Maar integendeel, het Westen bleek een eenheidsfront te vormen. Hij dacht ze laten Oekraïne wel vallen. Dat is niet gebeurd. Sinds die tijd probeert hij tweedracht te zaaien.”

“Ik verwacht dat hij de rode loper voor Poetin uitlegt en quasi-kritische vragen stelt. Een kritische vraag misschien, maar dan niet doorvragen. Poetin kan zich via hem tot potentiële Trump-stemmers wenden met het verhaal dat jullie regering niet deugt en dat wij vredelievend zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Helga Salemon en Raymond Mens.

Vergelijkbare artikelen