Robbert Dijkgraaf, Lieke Brugman en Karim Amghar over het mbo

Mbo, hbo en universiteiten zijn gelijkwaardig. Als het aan demissionair minister Dijkgraaf ligt moeten bijvoorbeeld ook mbo-studenten op uitwisseling naar het buitenland komen. En de termen ‘hoger en ‘lager’ onderwijs moeten worden afgeschaft. Vanavond schuift hij aan bij Op1 samen met mbo-docenten Lieke Brugman en Karim Amghar.

‘’Ik denk om hele fundamentele redenen dat we gewoon iedereen, alle jonge mensen, op dezelfde manier willen waarderen’’, zegt Dijkgraaf. Iedere opleiding op dezelfde manier willen ondersteunen, dat is nog lang niet zo. Dat is een hele idealistische reden om dit te willen en er is ook een hele praktische. We leven toch in een tijd waarbij er meer banen zijn dan mensen. Als je dan kijkt naar waar de grote tekorten liggen dan zijn het niet de middelen, niet het materiaal, maar zijn echt de mensen die er niet zijn. ‘’Iets wat eeuwenlang is scheef gegroeid, daarvoor is nu de kans om het recht te trekken.’’

Ladderbeeld

We hebben vaak een soort ladderbeeld. ‘’Ik probeer altijd over een waaier te spreken, want je hebt dus verschillende richtingen. Je hebt je eigen talenten en in iedere richting kan je verder doorlopen.’’ Als samenleving moeten we ook uitstralen, juist naar de mbo-studenten, dat ze er zijn. Je bent volwaardig lid van de hele onderwijswaaier en we gaan je op dezelfde manier steunen. ‘’Ik vind dat ook een hele belangrijke boodschap aan mijn ministerie, met alles wat we doen, laten we kijken naar of die verschillen die er zijn, nog wel uit te leggen zijn”, aldus Dijkgraaf.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen