Nederland magneet voor internationale studenten: ”Niet de instrumenten om het te beheersen”

De huidige generatie studenten heeft het moeilijk: de woningnood is groot en de prestatiedruk neemt toe. Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat deze generatie zich goed kan blijven ontwikkelen? Demissionair minister Robbert Dijkgraaf bracht de basisbeurs al terug, maar wat voor plannen heeft hij nog meer? 

Internationale studenten

Nederland is een magneet voor internationale studenten: op sommige universiteiten komt bijna de helft van de nieuwe aanwas uit het buitenland. ”Het is een groot goed, maar we hebben eigenlijk niet de instrumenten om het te beheersen”, zegt minister Dijkgraaf. ”Op een aantal plekken in Nederland, zeker in de grote steden, geeft het echt problemen voor studentenhuisvesting. Maar tegelijkertijd zie je op andere plekken, bijvoorbeeld in de techniek, dat we deze internationale studenten hard nodig hebben. Er moet een betere balans in gaan komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Prestatiedruk

Steeds meer studenten ervaren een enorme prestatiedruk. ”Wat je nu ziet is dat de hele maatschappij natuurlijk een hoge druk ketel is geworden. Bij jongeren ligt die druk heel hoog. Het onderwijs moet ook een soort decompressiekamer zijn, waar je kan spelen en dingen kan uitproberen. Niet iedereen gaat in hetzelfde tempo.”

”Een instelling in het onderwijs moet voor iedereen een succes maken. We gaan voor jou de juiste plek vinden. Op welk niveau jij optimaal werkt. Uiteindelijk hebben we gewoon iedereen nodig. Als het een hele grote afvalrace is, daar schieten wij als maatschappij ook niets mee op.”

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen