Rob Oudkerk over het boek ‘Virries Kinderen’

Virrie Cohen, dochter van een van de voorzitters van de Joodse Raad David Cohen, redde tijdens de oorlogsjaren meer dan vijfhonderd kinderen van deportatie naar concentratiekampen. Haar zoon Rob Oudkerk heeft haar herinneringen aan die tijd en aan de jaren daarna gebundeld in het boek ‘Virries Kinderen’. Oudkerk vertelt bij Op1 over het boek en hoe zijn moeder voor altijd door de oorlog getekend was.

De moeder van Rob vertelde aan hem wat zij heeft meegemaakt. ‘’Het is heel fijn dat iemand dat wil en kan delen.’’ Dan vroeg Rob aan haar; ‘Hoe durfde je dat?’ En dan zei ze dat ze dat eigenlijk ook helemaal niet durfde, maar dat ze het deed omdat ze het moest doen. ‘’Ik had hier helemaal niet gezeten als dat kind was gaan huilen, want dan waren dat kind en mijn moeder doodgeschoten,” zegt Rob.

Schuldgevoel

Rob’s moeder werd altijd als een held gezien, maar zag zichzelf niet zo. Zij heeft zoveel last gehad van een schuldgevoel over de kinderen die ze niet heeft kunnen redden. ‘’Zij kende de namen van bijna alle kinderen die ze niet gered had. ‘’Ondanks dat ik tegen haar zei hoeveel kinderen ze wel heeft gered, heeft ze tot haar dood een groot schuldgevoel gehad’’, aldus Rob.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen