Pierre Bokma, Malou Gorter en Rob Oudkerk over de dramaserie De Joodse Raad

Een tragisch hoofdstuk in de vaderlandse oorlogsgeschiedenis is verfilmd. Vanaf aanstaande zondag is de dramaserie De Joodse Raad te zien bij de EO met belangrijke rollen van Pierre Bokma en Malou Gorter. Samenwerken met de Duitsers om zo erger te voorkomen was het devies van de toen al omstreden Raad. Rob Oudkerk, wiens opa voorzitter van de Raad was, heeft geëmotioneerd gekeken. Bokma, Gorter en Oudkerk zijn te gast in Op1.

In februari 1941 werd de Joodsche Raad voor Amsterdam op initiatief van de Duitse bezetter opgericht om de Joodse gemeenschap in Amsterdam te besturen. Na zes maanden kreeg deze raad ook de bevoegdheid over heel Nederland.

De Duitsers gebruikte de Joodse Raad om anti-Joodse maatregelen door te geven aan de Joodse gemeenschap en haar leiders. In september 1943 werden de leiders van de Joodse Raad naar het doorgangskamp Westerbork overgebracht, wat effectief het einde van de raad betekende.

Rob Oudkerk, wiens opa voorzitter van De Joodse Raad was, heeft geëmotioneerd gekeken naar de nieuwe serie over deze Raad, die na de oorlog mede verantwoordelijk werd gehouden voor de deportatie van Joden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen