Pieter Waterdrinker over de aanslag in Moskou

Vrijdag werd Moskou opschrikt door een bloedige aanslag op een concerthal, waarbij het dodental inmiddels opgelopen is tot 137. Vier mogelijke daders uit Tadzjikistan werden opgepakt. Wat is de impact van deze aanslag in Rusland? En wat gaat de verdere reactie van Poetin zijn? We bespreken het met oud-correspondent Pieter Waterdrinker en Beatrice de Graaf

ISK is een organisatie die heel erg probeert te laten zien dat ze er weer zijn. ‘’Het werd wel benoemd, maar het interesse ons niet’’, zegt De Graaf. De afgelopen jaren waren het aanslagen in Afghanistan, Pakistan, Iran en ook diverse aanslagen opgeëist door IS. De Graaf: ”Ze hebben in januari al aangekondigd: we gaan honderden aanslagen tegen Rusland plegen.”

ISK-strijders

In augustus in 2021 vertrok Amerika uit Afghanistan en was het aantal ISK-strijders gereduceerd tot ongeveer 1500. Amerika en de taliban hadden samen een contraterrorisme programma opgezet. Amerika ging weg en de taliban kan dat niet aan in zijn eentje. Nu zijn IS en de ISK erin geslaagd om heel veel mensen uit de regio te rekruteren. ”Deze aanslag is echt een waarschuwing en niet alleen voor Rusland”, zegt De Graaf.

Christelijk doelwit

Een heel aantal doelwitten zijn christelijk. Ze hebben ook in Jalalabad een kerk aangevallen en zeiden toen: ‘We hebben 300 christenen gedood.’ ”In hun beleving gaat het om de christenen en dan vinden ze Nederland ook Christelijk”, aldus De Graaf.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen