Thomas van Groningen en Laurens Dassen over het formatiedebat

Na maanden van praten lijkt het nieuwe rechtse kabinet er toch echt te komen. In het debat in de Tweede Kamer kondigde PVV-leider Wilders aan dat de kersverse informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol acht weken de tijd krijgen om met een akkoord op hoofdlijnen te komen. Politiek verslaggever Thomas van Groningen schuift aan met Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen, die forse kritiek heeft op de rechtse samenwerking.

Kim Putters heeft 4 weken over de vorm moeten praten. ‘’Uiteindelijk zijn ze met een programkabinet gekomen, wat een taaltrucje is voor een simpel meerderheidskabinet’’, zegt Van Zwol. Dat doen ze volgens Van Zwol ook omdat er weinig vertrouwen is en omdat de VVD en NSC eigenlijk niet willen dat er voor het eerst in de geschiedenis een radicaal-rechtse partij, de PVV, gaat meebesturen. ”Je hebt het dan over de liberale partij, de VVD, je hebt het over NSC, dat is opgericht voor goed bestuur, en je hebt de rechtsstaat en die legitimeren dus deze radicaal rechtse PVV, dat is eigenlijk het ergste van vandaag.”

Taaltrucje

”Het is een heel slecht idee. Er was alleen een taaltrucje voor nodig. Dat taaltrucje verhult eigenlijk dat het een meerderheidskabinet is.’’ Volgens Van Zwol weten de partijen dat dit eigenlijk een hele verkeerde stap is. ‘’Het normaliseren en legaliseren van deze partijen met een meerderheidskabinet met de PVV, is iets waar we ons allemaal heel erg zorgen over zouden moeten maken’’, aldus Van Zwol.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘’Ik weet echt zeker dat er 4 à 5 mensen in de fractie van Pieter Omtzigt zitten die morele bezwaren hebben tegen in een normaal kabinet stappen met de PVV’’, zegt Van Groningen. De grote vraag volgens Van Groningen is: ‘Zijn zij de aankomende weken gerustgesteld? Gaan zij uiteindelijk denken dat dit genoeg afstand is tussen NSC en PVV?’ Als er daar toch wat gaat gebeuren de komende weken, dan wordt het spannend. Mochten de mensen uit die fractie stappen dan maakt dat alsnog niet uit, want dan hebben die partijen alsnog een meerderheid. ”Ze zouden die 4 mensen kunnen missen, maar het zal wel een signaal zijn dat er binnen NSC iets gaande is.’’

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen