Laurens Dassen en Joost Eerdmans over arbeidsmigratie

Terwijl de middenpartijen naar elkaar toe kruipen, valt er wel degelijk iets te kiezen: Laurens Dassen van Volt en Joost Eerdmans van JA21 zijn het over vrijwel alles oneens. Eerdmans wil de grenzen dicht voor asielzoekers en het vluchtelingenverdrag opzeggen, waar Dassen fel voorstander is van ruimhartige opvang. Ook wil Dassen radicaal ingrijpen in het klimaat, zoals een verbod op korteafstandsvluchten en privéjets, in 2030 stoppen met benzinemotoren voor auto’s en vervuilende fabrieken sluiten. Eerdmans vindt dat allemaal ‘klimaatdwang’. Ook gaan ze met het publiek in debat over suiker- en vleestaks: hoe ver moet de overheidsbemoeienis gaan?

“Wij denken er genuanceerd over”, zegt Joost Eerdmans over de grenzen sluiten voor migranten. “Kennismigranten zijn welkom. Daar heeft het bedrijfsleven nut van. ASML en andere grote bedrijven plukken daar de vruchten van. Heel ander verhaal bij arbeidsmigratie is de onderkant van de arbeidsmarkt.” De JA21-lijsttrekker wil daarvoor Nederlanders motiveren.

Sectoren behouden

“Wij laten bijna een miljoen arbeidsmigranten in Nederland toe. Dat waren er vorig jaar veertig duizend. Die komen vooral voor de onderkant van de arbeidsmarkt. De slachterijen, de tuinbouw enzovoorts. Daarvan zien we dat het in heel veel steden gaat knijpen. Ze worden uitgebuit, uitgeknepen en hebben losse contracten. Daar wil JA21 grip op hebben.”

Eerdmans wil, in tegenstelling tot Laurens Dassen, de sectoren wel in Nederland houden. “Wij willen per sector kijken naar wat ze nodig hebben.” Maar Nederlanders willen dat werk niet doen? “Dat is maar zeer de vraag. We hebben 400.000 mensen langs de kant. Ik vraag me af waarom we daarvoor niet mensen kunnen motiveren om dat werk wel te gaan doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sectoren verdwijnen

“Arbeidsmigratie hebben we nodig. In de zorg, in de bouw, in de IT-sector, bij grote bedrijven als ASML. We moeten blij zijn dat er arbeidsmigratie is om de tekorten in de sectoren tegen kunnen gaan.”, zegt Lauren Dassen. Maar toch wil Volt niet alle vormen van arbeidsmigratie houden. Ook als dat betekent dat er dan sectoren, zoals distributiecentra en slachterijen, in Nederland verdwijnen.

“In Nederland slachten we 1,7 miljoen dieren per dag. Dat is geen houdbaar systeem. Dat betekent dus ook dat we de slachterijen zoals we die nu hebben, die gerund worden door arbeidsmigranten, niet meer houdbaar is. Voor distributiecentra geldt hetzelfde. Ook glastuinbouw kunnen we niet behouden zoals we dat nu hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen