Karlijn van Houwelingen en Maral Noshad Sharifi over de Amerikaanse verkiezingen

Volgens Trump dreigt er ‘een bloedbad voor de auto-industrie van de Verenigde Staten’ als hij in november niet wordt herkozen en president Biden vreest dat er nooit meer eerlijke verkiezingen komen als hij deze verliest. De race naar het Witte Huis is in Amerika nu al een krankzinnige. Amerika-correspondenten Karlijn van Houwelingen en Maral Noshad Sharifi vertellen in Op1 wat ze de komende maanden verwachten.

Joe Biden impopulair

”De reden dat Joe Biden kandidaat is, is omdat Donald Trump zijn tegenstander is”, zegt Karlijn van Houwelingen. Volgens Van Houwelingen had Biden daar nooit gestaan als er een andere Republikein genomineerd was. ‘’Ze denken dat hij degene is die hem aan kan. Dat is ook de enige Joe Biden nomineren op deze leeftijd terwijl hij zo impopulair is.’’

Traumatische verkiezingen

Noshad Sharifi merkt dat als ze in Nederland is er veel zorgen zijn over de verkiezingen en het feit dat Trump weer gaat winnen. ‘’Ik heb soms het idee dat Nederlanders er nog meer mee bezig zijn dan de Amerikanen.’’ Ze ziet dat de meeste kiezers in Amerika totaal geen zin hebben in de verkiezingen.

Volgens Noshad Sharifi waren het ook hele traumatische verkiezingen in 2020, die nu met diezelfde kandidaten opnieuw worden gedaan. ‘’Het heeft tot heel veel onrust geleid; het heeft tot een Capitool bestorming en tot complotten geleid, waar heel veel ruzies uit zijn ontstaan.’’ Donald Trump beweert nog steeds dat hij de winnaar is van die verkiezingen, wat alle rechters hebben weersproken.

Weinig enthousiasme

De dag dat Donald Trump voor het eerst een politiek debat deed, kwam Van Houwelingen aan in New York. ‘’Toen was er enthousiasme en waren mensen betrokken. Ze wilden graag campagne voeren voor iemand en vonden ze het ook interessant dat ik dat werk deed en bij dat soort bijeenkomsten kwam.’’

Toen ze een paar maanden geleden naar Iowa ging voor de voorverkiezingen, keek haar buurvrouw haar aan met medelijden. ‘’Niemand heeft enig enthousiasme. Er is echt heel veel cynisme en dat is echt nieuw vergeleken eerdere verkiezingsrondes’’, aldus Van Houwelingen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen