De telefoon van Centrum Seksueel Geweld staat roodgloeiend

Met haar boek ‘Het hele dorp wist het’ hoopte Rinke Verkerk dat we over misbruik zouden gaan praten. En dat is gelukt. Sinds het verschijnen, staat de telefoon van Centrum Seksueel Geweld roodgloeiend. Mensen, oud en jong, durven voor het eerst openlijk te vertellen wat hen is overkomen. Dat is ontzettend belangrijk onderstreept, Iva Bicanic van Centrum Seksueel Geweld. Ze schuift aan bij Op1, samen met Rinke Verkerk en Nathan, een van die melders.

In elke klas op de basisschool zit gemiddeld één kind dat misbruikt wordt. Op de middelbare school zijn dat er zelfs 2 à 3. Om het trauma van seksueel misbruik te verzachten, spelen omstanders een cruciale rol. Maar helaas kijken velen van hen weg, waardoor het lijden alleen maar erger wordt. Dit besef drong door tot Rinke Verkerk toen ze herinneringen ophaalde aan een dorpsgenoot die haar traumatische ervaring met haar deelde.

Ze ging op onderzoek uit en vertelde hierover bij Op1. Sindsdien, en het sinds het verschijnen van het boek, staat de telefoon van Centrum Seksueel Geweld roodgloeiend. Mensen, oud en jong, durven voor het eerst openlijk te vertellen wat hen is overkomen. “Er komen veel verschillende verhalen binnen. Vooral van oudere mensen, soms van in de 80”, vertelt Iva Bicanic.

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is een landelijk netwerk van expertisecentra dat zich richt op het bieden van professionele hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Het doel van het CSG is om slachtoffers van recent seksueel geweld snel en goed te ondersteunen en te voorzien van de juiste zorg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen