Rinke Verkerk over haar boek ‘Het hele dorp wist het’

In elke basisschoolklas zit gemiddeld 1 kind dat misbruikt wordt. Op de middelbare school zijn dat er zelfs 2 à 3. Om het trauma van seksueel misbruik te verzachten, vervullen omstanders een cruciale rol. Helaas blijken velen van hen weg te kijken, wat het lijden alleen maar vergroot. Dit besef drong door tot Rinke Verkerk toen ze herinneringen ophaalde aan een dorpsgenoot die haar traumatische ervaring met haar deelde. Nu, twintig jaar later, ging ze op onderzoek uit en vertelt ze erover in Op1. 

Rinke Verkerk is 13 als schoolgenoot Lenneke op de fiets vertelt dat ze door haar opa is misbruikt. Rinke weet niet wat ze met het verhaal aan moet. De volgende dag ontwijkt ze Lenneke en in de jaren daarna denkt ze er nauwelijks meer aan.

Het hele dorp wist het

Tot Rinke 20 jaar later opeens door schuldgevoel wordt overmand. Waarom deed ze niets? Waarom keek zij, net als de rest van het dorp, weg? Ze besluit Lenneke op te zoeken om sorry te zeggen én de rol van omstanders bij misbruik onder de loep te nemen. Het resultaat is het het boek: Het hele dorp wist het. In de onderstaande video vertelt ze hoe het tot stand is gekomen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over ‘Het hele dorp wist het’ terug.

 

Vergelijkbare artikelen