Russische milities vallen opnieuw hun eigen land binnen

Vanuit Oekraïne zijn opnieuw Russische milities hun eigen land binnengevallen. Na bijna een jaar van stilte brachten zij Poetin opnieuw in verlegenheid. In Op1 schuift voormalig Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif aan.

Na bijna een jaar van stilte zijn Russische milities weer actief in hun eigen land, strijdend tegen president Poetin. Ze zijn vanuit Oekraïne binnengevallen om te vechten tegen het Russische leger. Op Telegram melden zelfbenoemde vrijwilligerskorpsen, zoals het Legioen Vrijheid voor Rusland en het Russische Vrijwilligerskorps, dat ze dorpen in de regio’s Belgorod en Koersk hebben ingenomen en gevechten voeren.

Deze groepen kwamen vorig jaar ook al in het nieuws met invallen vanuit Oekraïne, maar behaalden toen geen terreinwinst. Ondanks hun bewering onafhankelijk te opereren, worden de milities gesteund door Oekraïne met wapens, training en inlichtingen. Het Russische Vrijwilligerskorps, opgericht in de zomer van 2022 door de neonazistische voetbalhooligan Denis Nikitin, is een van deze groepen. Om veel mensen gaat het niet, vertelt Mart de Kruif. “Het zijn er tot 2.000.”

“Het is echt een allegaartje. Het zijn mensen uit de hele wereld die Russisch zijn en zich niet kunnen verenigen met Poetin”, zegt de voormalig Commandant Landstrijdkrachten. Dit benadrukt de diepgewortelde ontevredenheid en verdeeldheid onder bepaalde delen van de Russische bevolking.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen