“Poetin is enorm beschadigd”

Waar is Wagner-leider Prigozjin? En is de macht van Poetin onherstelbaar aangetast? Met oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif en oud-Rusland correspondent Pieter Waterdrinker bespreken we de laatste ontwikkelingen. Met factchecker Brecht Castel hebben we het over de betrouwbaarheid van de informatie uit Rusland en met Amerikadeskundige Raymond Mens bespreken we de Amerikaanse reacties.

Je ziet dat hij, heel geïmproviseerd als je het mij vraagt, probeert te bewijzen aan de wereld en zijn eigen volk dat wat er niet is. Namelijk een eenheid”, vertelt Pieter Waterdrinker over de speech van Poetin.” Het is volgens Waterdrinker lastig de vinger te leggen op hetgeen er gebeurd is. “Sinds zaterdag bevinden we ons in een orgie van vraagtekens kan je wel stellen. We weten nog steeds niet het fijne ervan. We weten niet wat er gebeurt in het Kremlin.”

Echt iets aan de hand

“Je ziet gewoon dat er net zoals in de revoluties in 1917 en in de jaren ’90 er gewoon een machtsstrijd gaande is. Prigozjin heeft Poetin gewoon uitgedaagd. Niet zozeer militair, maar door te doen wat hij heeft gedaan.”

Dat de Wagnergroep zover is gekomen, betekent volgens Mart de Kruif twee dingen. “Dat er paniek was in Moskou. Mensen vluchtten massaal. En dat het Russische leger Prigozjin niet heeft gesteund, maar ook niet heeft tegengehouden. Eigenlijk passief is gebleven. Dat zijn indicaties dat er wel echt iets aan de hand is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Beschadigde Poetin

Pieter Waterdrinker, die jarenlang in Rusland woonde, ziet een enorm beschadigde Poetin. “Hij had de illusie van de almacht. Hij weet nu wie de vijand is, dat is Prigozjin. Wat hij niet weet is wie de vijanden rondom hem heen zijn. Dus binnen het Kremlin. Hij is als een primus inter pares gekomen en langzamerhand heeft hij zijn eigen positie absoluut gemaakt. Met een heel klein aantal mensen die hij ook inlicht over de invasie in Oekraïne.”

“We hebben te maken met een regime dat moet overleven. Letterlijk overleven. Het is overleven of de dood. Voor hem is er geen andere uitweg. Daardoor wordt er nu enorm geïmproviseerd. Er worden brandjes geblust.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Mart de Kruif, Pieter Waterdrinker, Brecht Castel en Raymond Mens over de situatie in Rusland.

Vergelijkbare artikelen