Dick Berlijn: “Niets gebeurt zonder toestemming van de boze man in het Kremlin”

Er dreigt een ‘’humanitaire catastrofe’’. Dat zegt de burgemeester van Marioepol waar nog zo’n 160.000 mensen vastzitten. De stad moet daarom volgens hem volledig geëvacueerd worden. En terwijl de gevechten in Oekraïne gewoon doorgaan zijn deze week alle ogen gericht op de vredesbesprekingen in Turkije. Welke scenario’s liggen op tafel? We bespreken de laatste ontwikkelingen met oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn en universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen Laurien Crump.

Vergiftiging
Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat een aantal Oekraïense vredesonderhandelaars en de Russische oligarch Roman Abramovic mogelijk symptomen van vergiftiging hebben ondervonden. Volgens Dick Berlijn niet geheel verrassend. Volgens de oud-Commandant der Strijdkrachten gaan de Russen ver om hun positie te verbeteren. ‘’Het Kremlin heeft eerder laten zien dat ze niet terugschrikken van dit soort praktijken.’’

Veel vragen
Wel blijven er in dit geval veel vragen hangen: waarom is het nu pas gemeld? Wie heeft wat willen bereiken? En komt dit vanuit het Kremlin of moeten we geloven dat het door een extremistische groep gebeurt? Dick Berlijn denkt in ieder geval niet dat zoiets gebeurt zonder dat Poetin er weet van heeft gehad. “Niets gebeurt zonder de toestemming van de boze man in het Kremlin zal ik maar zeggen.”

Onder de pet gehouden
Universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen Laurien Crump kan zich vinden in de woorden van Dick Berlijn. “De overeenkomst die je tussen deze mensen ziet, is dat het allemaal mensen zijn die willen dat de onderhandelingen slagen. Ik vind het een waarschijnlijke hypothese dat dit is uitgevoerd door iemand, waarschijnlijk aan Russische kant, die de onderhandelingen wilde saboteren.” Het valt Crump ook op dat de vergiftigingen onder de pet zijn gehouden. “Zowel Abramovic en de Oekraïense onderhandelaars hebben het waarschijnlijk geheim gehouden om te voorkomen dat het daadwerkelijk invloed zou hebben op de onderhandelingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onderhandelingen
In die onderhandelingen ziet Laurien Crump dat Poetin langzaam een beetje aan het terugkrabbelen is. “Er wordt aan Russische kant gesproken over een neutraliteit net zoals Oostenrijk en Zweden dat hebben: wel lid van de EU, maar niet van de NAVO. Dat lijkt een concessie te zijn richting de Oekraïners.” Bovendien valt het woord ‘denazificatie’ al een tijd niet meer in het Russische kamp. “Daaruit lijkt te blijken dat Poetin niet meer op regimeverandering in Kiev uit is”, aldus Crump.

De onderhandelingen gaan komende week verder in Turkije. Iets wat volgens Laurien Crump een stap in de goede richting is. “Het lijkt erop dat beide kanten een beetje naar elkaar toe bewegen en als Rusland zich daadwerkelijk op de Dombas gaat concentreren, wordt het een conflict van een andere aard. Bovendien heeft Zelensky gezegd dat er rond de Dombas mogelijk compromissen gesloten kunnen worden.”

Overeenkomst ver weg
Volgens Crump moeten we wel in ons achterhoofd houden dat het kleine stappen in de goede richting zijn en dat een echte oplossing nog ver weg is. “Er lijkt wat beweging te zijn, maar aan de andere kant zeggen functionarissen uit beide teams dat ze op korte termijn geen overeenkomst zien ontstaan.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dick Berlijn en Laurien Crump terug. 

Vergelijkbare artikelen