Nieuwe maatregelen tegen fatbikes

Fatbikes zijn makkelijk op te voeren en zorgen daardoor voor veel overlast in steden en op fietspaden. Vier grote Nederlandse fatbike-fabrikanten willen hier iets tegen doen. Zij presenteren hun plannen. In Op1 schuiven tech-journalist Bram van Dijk, fatbike-fabrikant Niels Willems en Reinder Rustema, die zich al langer inzet tegen fatbike overlast, aan.

Fatbikes, met hun brede banden en robuuste frame, winnen snel aan populariteit onder fietsers. Maar naarmate hun populariteit groeit, groeit ook het aantal gevallen van overlast veroorzaakt door deze krachtige fietsen op stedelijke fietspaden. Vier grote Nederlandse fatbike-fabrikanten komen nu samen om deze kwestie aan te pakken.

De populaire ‘breedbandfietsen’ zijn niet alleen populair vanwege hun unieke uiterlijk, maar ook vanwege hun vermogen om off-road terreinen aan te kunnen en gemakkelijk door moeilijke omstandigheden te fietsen. Maar, sommige modellen kunnen gemakkelijk opgevoerd worden. Dat is gevaarlijk manoeuvreren en zorgt voor overlast voor andere fietsers en voetgangers op drukke fietspaden en in stedelijke gebieden.

Terwijl fabrikanten van fatbikes samenwerken om de groeiende overlast aan te pakken, rijst de vraag waarom deze fietsen zo gemakkelijk op te voeren zijn. Tech-journalist Bram van Dijk wijst erop dat het probleem van opgevoerde fatbikes niet nieuw is en dat er effectieve manieren zijn om deze kwestie aan te pakken, als er maar wilskracht is om actie te ondernemen. “Er is heel makkelijk te achterhalen welke fietsen veel te makkelijk op te voeren zijn, maar die worden niet aangepakt,” zegt Van Dijk.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen