Na meer dan zestig jaar stopt de gaswinning in Groningen nu echt

De Kamer nam een historisch besluit: na meer dan zestig jaar stopt de gaswinning in Groningen nu echt. Maar er zijn diepe wonden geslagen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief hoopt het vertrouwen van de Groningers terug te winnen met een subsidie van ruim 1,6 miljard voor isolatie van álle woningen in Groningen.

De Groningse gaswinning wordt eerder stopgezet dan gepland. Mogelijk al in april of mei. Dat besloot staatssecretaris Vijlbrief. “De NAM gaat de installaties afbreken en dan gaat het beton erin. Misschien ga ik er zelf wel met een betonmolentje heen”, zegt Vijlbrief met een knipoog. Na tijden zich ingezet te hebben ingezet voor de Groningers is de staatssecretaris zichtbaar opgelucht dat er nu een definitief besluit is gevormd.

Meerdere politieke partijen dringen aan op een sluiting per 1 mei, terwijl het kabinet aanvankelijk 1 oktober had vastgesteld als datum voor het volstorten van de gaswinningslocaties in Groningen.

1,65 miljard voor isolatie

Gemeenten, provincie en Rijksoverheid bundelen krachten om woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe te helpen bij isolatie. Met een budget van 1,65 miljard euro, beschikbaar vanaf 25 april 2023, wordt energiearmoede bestreden.

Woningeigenaren in de gemeenten ontvangen extra subsidie voor isolatiemaatregelen, terwijl woningcorporaties 200 miljoen euro krijgen voor isolatie van huurwoningen. Prioriteit wordt gegeven aan kwetsbare huishoudens en degenen die door aardbevingen zijn getroffen. Subsidieregelingen variëren van 100% subsidie voor zware versterkingen tot 50% voor overige huisbezitters, met bedragen tot €40.000.

Het doel is om energiezuinig wonen te bevorderen en energiearmoede te verminderen, terwijl woningeigenaren worden aangemoedigd stappen te zetten naar aardgasvrije woningen met bestaande landelijke subsidies.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met staatssecretaris Hans Vijlbrief terug.

Vergelijkbare artikelen