Roderick Veelo: “Waarom verplaatsen we ons niet vaker in de Amerikaanse kiezers?”

Gister was het Super Tuesday in de Verenigde Staten. De dag waarop veel Amerikanen hun presidentskandidaat kiezen. Trump ligt op koers om kandidaat te worden voor de Republikeinse partij. Is het een ramp als hij opnieuw president wordt? Raymond Mens, Roderick Veelo en Sofie van den Enk gaan hier over in gesprek bij Op1.

De presidentschap van Biden gaat behoorlijk goed, vertelt Sofie van den Enk. “De economie gaat goed. Zelfs bij Fox News moeten ze erkennen dat het goed gaat met de inflatie. De beurzen zijn hoog en de werkloosheid is laag. Als je kijkt naar wat hij voor elkaar gekregen heeft in een ongelooflijk gespleten landschap dan is dat gewoon indrukwekkend.”

Roderick Veelo is dat daar volledig mee oneens. “De cijfers kloppen wel. Het grootste probleem nu is illegale immigratie.” Volgens de Amerikakenner had Biden veel meer de verbinding moeten zoeken.

“Hij heeft niet anders gedaan”, reageert Van den Enk. Waarom had heeft de kiezers van Trump dan niet tot zich aangetrokken? “Er zijn mensen die niet voor reden vatbaar zijn.”

“Biden start met enorme achterstand”

Nu Super Tuesday is geweest, start Biden de verkiezingen in de ogen van Mens met een enorme achterstand. “Omdat migratie een groot probleem is. Aan de grens met Mexico is het een chaos.” De economische cijfers zijn inderdaad goed, erkent Mens. “Maar de mensen voelen dat niet zo. Ook zijn er zorgen over zijn leeftijd. Zelfs onder zijn eigen partijgenoten. Daardoor begint hij met een enorme achterstand.”

Terwijl Biden, de huidige zittende president, druk bezig is met zijn herverkiezingscampagne, maakt Trump, zijn voorganger, gedreven om terug te keren naar het Oval Office. En dat zorgt verdeeldheid. Niet alleen in Amerika, maar ook in de wereld.

Verplaatsen in Amerikaanse kiezers

De president van de Verenigde Staten wordt vaak beschouwd als de machtigste persoon ter wereld. Logisch dus dat mensen buiten Amerika er een mening over hebben. Toch moeten we de Amerikaanse verkiezingen meer zien met een Amerikaanse bril, bepleit Veelo. “Het gaat uiteindelijk om die Amerikaanse kiezers.”

​Waarom verplaatsen we ons niet vaker in de Amerikaanse kiezers, vraagt de Amerikakenner zich af. “Dat zijn de mensen die zich in de steek hebben gelaten gevoeld. Die hebben in de jaren ervoor gestemd op de Democraten. De linkse stemmers. Die zijn zwaar teleurgesteld. Dat is een probleem voor de Democraten. Die hebben evenveel schuld aan een herverkiezing van Trump als de Republikeinen. Zo gaan we dus om met populisten. Dat zien we ook in Europa.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen