Vandaag is de eerste echte aftrap voor de Amerikaanse verkiezingen

Vandaag, dinsdag 23 januari, zijn de voorverkiezingen in New Hampshire. Met het terugtrekken van Trumps belangrijkste rivaal Ron DeSantis gaat de strijd bij de Republikeinse partij tussen Donald Trump en oud-VN ambassadeur Nikki Haley. In Op1 een debat tussen Amerika-kenner Raymond Mens en oud-Amerika correspondent Charles Groenhuijsen over de kansen van Donald Trump om opnieuw president te worden.

Op deze dinsdag 23 januari vinden de voorverkiezingen plaats in New Hampshire. Met het vertrek van Ron DeSantis, de belangrijkste concurrent van Trump, concentreert de strijd binnen de Republikeinse partij zich nu tussen Donald Trump en voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley.

“Als ik zou moeten gokken dan zet ik mijn kaarten op Trump”, zegt Raymond Mens. “Uit peilingen blijkt dat zestig procent van de Amerikanen zich zorgen maakt over de rechtszaken die er rond Trump spelen. Maar zeventig procent van de Amerikanen maakt zich zorgen over de mentale gesteldheid van Joe Biden. In een landschap waarin je maar twee echte keuzes hebt, en migratie en inflatie een van de belangrijkste thema’s zijn, denk ik dat Trump een goede kans heeft.”

Groenhuijsen deelt deels de mening van Mens. “Naar mijn inzicht heeft Trump meer vijanden dan vrienden gemaakt. Vijanden onder vrouwen bijvoorbeeld. Denk aan het abortusverhaal. De hele jonge generatie neemt afscheid van hem.” Toch is misschien de stap naar Biden dan wel te groot? “Dat is het makke van een tweepartijensysteem.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Charles Groenhuijsen en Raymond Mens terug.

Vergelijkbare artikelen