Door dierenwelzijnswet moet vee natuurlijk gedrag vertonen

Een kip moet kunnen scharrelen, een koe moet de wei in en een varken moet kunnen wroeten. Als vanaf juli de nieuwe dierenwelzijnswet ingaat, moet vee op de boerderij ‘natuurlijk gedrag’ kunnen vertonen. Maar hoe dan? En wat is natuurlijk gedrag precies? Daarover ging de Kamer gisteren in debat. In Op1 praten we verder met Kamerleden Eline Vedder (CDA) en Tjeerd de Groot (D66).

De nieuwe dierenwelzijnswet staat op het punt om in juli van kracht te worden en draait allemaal om één simpel idee: boerderijdieren moeten zich kunnen gedragen zoals ze dat van nature zouden doen. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe gaan boeren dit voor elkaar krijgen? Dat was het onderwerp van het debat in de Kamer gisteren.

Natuurlijk gedrag voor boerderijdieren houdt in dat ze de vrijheid hebben om te doen wat ze instinctief graag willen. Denk bijvoorbeeld aan kippen die lekker kunnen scharrelen, koeien die grazen en herkauwen in de wei, en varkens die kunnen wroeten in de modder.

“Kamerleden zijn het eens”

Maar hoe gaan boeren dit mogelijk maken? Dat kan betekenen dat ze hun stallen moeten aanpassen, zodat er meer ruimte is voor de dieren om te bewegen. Voor sommige boeren kan dit ook betekenen dat ze hun dieren toegang moeten geven tot buitenruimtes, zoals weilanden of modderpoelen.

Tweede Kamerleden zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren om de leefomstandigheden van dieren in de stal te verbeteren. “De Kamer verschilt niet heel erg van mening”, zegt Eline Vedder van het CDA.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen