Tjeerd de Groot en Bart Kemp in debat over stikstofplannen

De stikstofneerslag van piekbelasters moet flink omlaag en de agrarische sector moet 41 procent minder stikstof uitstoten, blijkt uit de stikstofplannen van het kabinet. Is dat wel voldoende? Kunnen de Nederlandse boeren aan deze eis voldoen? In Op1 gaan D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en Agractie-voorman Bart Kemp in debat.

Drieduizend boerenbedrijven horen in april of ze moeten veranderen of stoppen. En de hele agrarische sector moet 41 procent minder stikstof uitstoten. Dat staat in de brief waar het kabinet mee kwam. Maar er is ook nog veel onduidelijk.

“Het kabinet wil nu tien keer zo veel stikstof eruit halen als tot nu toe in al die regelingen bij elkaar was”, vertelt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. “Dat is echt wel een grote hap. Ik zeg tegen boeren: neem deze hand aan en ga ook daarin mee. Het is ook fijn dat er nu ook richting provincies duidelijkheid is.”

Ander perspectief

De vernieuwde plannen van het kabinet zet de stikstofkwestie in een ander perspectief, reageert Agractie-voorman Bart Kemp. “Ondertussen komen de problemen wel dichterbij. Als we voor de 41 procent reductie tot 2035 de tijd zouden hebben, dan zou dat gewoon passen.” Maar de plannen zijn voor 2030. “Die moeten nog aangenomen worden. Er komen ook verkiezingen en de kaarten worden opnieuw geschud. Voor Tjeerd de Groot is de wens van Bart Kemp geen optie. “Dan herstelt de natuur zich niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Tjeerd de Groot en Bart Kemp.

Vergelijkbare artikelen