Hoe realistisch is de dreiging van Poetin?

De NAVO riskeert een nucleaire oorlog als er troepen naar Oekraïne worden gestuurd. In zijn toespraak voor het Russische Parlement heeft Poetin dreigende taal gesproken. Volgens de president heeft Rusland de wapens om de Westerse maatschappij te vernietigen. Hoe serieus moeten we de woorden van Poetin nemen? En hoeveel zin hebben die nieuwe Europese sancties? We bespreken het met deskundigen Helga Salemon en Rob de Wijk.

Met alle spanningen rondom Oekraïne heeft Poetin gewaarschuwd dat de situatie nog erger kan worden, vooral als de NAVO besluit troepen naar Oekraïne te sturen. Daarmee doelt hij op de uitspraak van de Franse president Macron, die zei dat hij niet kon uitsluiten soldaten naar het Oekraïense front te moeten sturen.

Rusland afschrikken

De speech van Poetin begon over het feit dat de Russen oorlogsmoe zijn. Voor de Russische leider is het belangrijk dat het volk hem toch blijft steunen. Hoe houdt hij de mensen dan aan zijn zijde? “Door te zeggen dat zij niet degene zijn die hebben aangevallen, maar dat ze aangevallen worden”, zegt Helga Salemon. Om dat te bekrachtigen, gebruikt hij de woorden van Macron.

Volgens Rob de Wijk bedoelt de Franse president niet dat hij daadwerkelijk troepen naar het front wil sturen om daar te vechten, maar om Rusland af te schrikken. Mochten er vredesonderhandelingen plaatsvinden of een staakt-het-vuren zijn. “Want dan moeten er nieuwe veiligheidsgaranties worden gegeven. Dat is een hele andere situatie.”

“Macron heeft gezegd dat er op termijn troepen moeten worden ingezet op Oekraïens grondgebied, Poetin maakt er Russisch grondgebied van”, voegt Helga Salemon toe.

Nucleaire confrontatie

Het sturen van NAVO-troepen zou volgens Poetin kunnen leiden tot een nucleaire confrontatie. Poetin dreigt in zijn jaarlijkse speech opnieuw met een nucleaire oorlog. Hoe realistisch is dat? “Het lijkt heel schokkend, maar het was eigenlijk de saaiste toespraak sinds het begin van de oorlog”, zegt Salemon.

Maar ze benadrukt dat je de woorden niet moet bagatelliseren. “Poetin trekt iedere keer een rode lijn. In 2014 zei die al dat het Westen De Krim aanvalt, dat hij dan kernwapens zou inzetten. Dus de vraag is waar de echte rode lijn is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen