Han ten Broeke zag uitzondering in de speech van Poetin

Een fors kleinere militaire parade en Poetin die het Westen opnieuw aanvalt op de Russische Dag van de Overwinning. Directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke en woordvoerder Free Russia NL Kristina Petrasova bespreken wat hen opviel aan de speech van Poetin.

Op het Rode Plein in Rusland werd de Dag van de Overwinning gevierd. Met relatief weinig militair machtsvertoon. Poetin haalde daarbij opnieuw uit naar het Westen. “Het was een veel armzaligere versie van de 9 mei parade dan we in hele lange tijd hebben gezien”, reageert Han ten Broeke.

Beschamende voorstelling

Voor de directeur politieke zaken bij HCSS was de dag vrij voorspelbaar. “Hij sprak de teksten die we van hem kennen. Veel van wat we al wisten, zoals het afzetten tegen het Westen.” Toch zag Ten Broeke wel een uitzondering. “Poetin zei dat de oorlog ging over de moederziel van Rusland. Het gaat over het binnenland. Daarmee framet hij de oorlog als iets existentieels voor het voortbestaan van Rusland zelf. Daarmee mobiliseert hij een ander type krachten. Dat is heel anders dan vorig jaar, toen hij zei dat het een speciale militaire operatie was.”

Het was een opmerkelijk beeld bij de militaire parade. Welgeteld één tank reed er rond. “Het was een beschamende voorstelling”, reageert Kristina Petrasova. “Maar hij (Poetin, red.) houdt zich wel trots. Ik begrijp dat eigenlijk niet zo goed hoe hij er dan zo kan staan.”

Vergelijking met WWII

Poetin vergelijkt de Grote Vaderlandse Oorlog, zoals de Russen de Tweede Wereldoorlog noemen, met de situatie nu in Oekraïne. Waarom? De woordvoerder Free Russia NL denkt dat het is om steun in eigen land te krijgen. “Om meer soldaten naar het front te krijgen. Hij moet honderdduizenden soldaten ronselen om in de oorlog te kunnen vechten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen