Andries Jonker en Sherida Spitse over het missen van de Olympische Spelen

De Oranjeleeuwinnen gaan niet naar de Olympische Spelen. Het team van Andries Jonker verloor gisteren 0-2 van Duitsland en daarmee spatte de Olympische droom van de Nederlandse dames uiteen. Waar ging het mis? Bondscoach Jonker en aanvoerder Sherida Spitse, die haar laatste kans op een Olympische deelname zag verdwijnen, schuiven aan bij Op1.

Tijdens de wedstrijd voelde Sherida de pijn al. “Met name toen ik eruit ging en het bijna het einde van de wedstrijd was, dan heb je toch wel even een besef momentje van dit wordt wel lastig’’. Het team kon het wel accepteren, omdat het volgens hen wel terecht was dat zij de mindere waren tegen Duitsland.

‘’Dan kan je het wel makkelijker een plekje geven, maar dat het pijn doet, dat is zeker’’, vertelt Sherida. Het was de tweede keer dat de dames misgrepen. Van de zomer hebben ze namelijk ook al een kans gehad om een prijs te winnen. In de kwartfinale van het WK grepen ze mis tegen de latere wereldkampioen. ‘’Je hebt een paar kansen in je leven om een prijs te winnen en dit was de kans om naar de Olympische Spelen te gaan’’, aldus Jonkers.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sherida wil dat speelsters beter betaald worden

We zien dat betaalde voetbalclubs steeds meer investeren in de jeugdopleiding van meisjes en ook langzamerhand bij jongere leeftijd daarmee beginnen. Sherida Spitse had dat vroeger niet. “Ik speelde tussen de jongens tot aan mijn 16e’’. Tegenwoordig kunnen meisjes van jongs af aan al bijvoorbeeld bij Ajax extra trainen. ‘’Dat zijn goede stappen’’, aldus Sherida.

Sinds 2006 zijn ze bezig met de Eredivisie van vrouwen. Meiden in het vrouwenvoetbal krijgen niet het minimumloon, sommigen spelen bijvoorbeeld alleen voor reiskosten. “Ik vind als er meer wordt betaald dan kunnen meiden ook meer gaan trainen, waardoor je meer trainingsuren hebt en daardoor beter gaat voetballen”, vertelt Sherida. Sommige voetbalster studeren of moeten nu naast de voetbal werken, zij moeten ook gewoon hun huis betalen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen