Met uitsterven bedreigde axolotl kan dingen die de wetenschap nog niet kan

Het is de Peter Pan onder de salamanders: de axolotl. Een bijzonder, schattig ogend beestje dat met uitsterven wordt bedreigd. Deze watersalamander heeft het vermogen om verloren ledematen, beschadigde organen en zelfs delen van zijn ruggengraat te regenereren. In Mexico, waar de axolotl een nationaal icoon is, wordt nu een laatste poging gedaan het dier voor uitsterving te behoeden. We praten erover met ecoloog Sterrin Smalbrugge en bioloog Auke-Florian Hiemstra.

Hij is klein, hij is naakt, hij is een grote baby en eeuwige puber. Deze Peter Pan onder de salamanders met hoge aaibaarheid. Steelt harten, maar staat op uitsterven. Nog één keer doen biologen er alles aan om dit beestje te redden: de axolotl. Het is de Peter Pan onder de salamanders: de axolotl.

Peter Pan onder de salamanders

In de schaduw van het dreigende uitsterven, staat de axolotl, een betoverend wezen dat zowel de harten van biologen als natuurliefhebbers heeft gestolen. Klein, naakt en eeuwig jong, wordt hij liefkozend de “Peter Pan onder de salamanders” genoemd, een charmante en aaibare verschijning in het dierenrijk.

Bioloog Auke Florian Hiemstra benadrukt de unieke eigenschappen van de axolotl, die in staat is zijn hele leven door te brengen in het larvale stadium. Deze bizarre vorm van biologische onsterfelijkheid heeft wetenschappers verbaasd en heeft de axolotl tot een waar fenomeen gemaakt in de wereld van de biologie.

Medische mysteries axolotl

Echter, achter de schattige façade schuilt een dreigende realiteit: de axolotl wordt geconfronteerd met een ernstig risico van uitsterven. Als gevolg van habitatverlies, vervuiling en klimaatverandering staat de Peter Pan van de salamanders op de rand van de afgrond. Biologen over de hele wereld bundelen hun krachten in een laatste poging om deze unieke soort te redden. Het redden van de axolotl gaat niet alleen over het behouden van een schattig dier, maar ook over het behouden van een levend wonder van de natuur.

Hiemstra deelt zijn verbazing over de medische mysteries die de axolotl met zich meebrengt. “Dit soort dieren kunnen dingen waarvan de totale medische wereld nog weet hoe dat werkt. Dat is krankzinnig,” zegt hij. De axolotl bezit regeneratieve vermogens die verder gaan dan het begrip van de wetenschap, en het behoud ervan kan wellicht cruciale inzichten opleveren voor de geneeskunde.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de axolotl terug.

Vergelijkbare artikelen