Simulatorcoureur Rudy van Buren: “Auto van Verstappen is weer sterk”

Ronkende motoren, spectaculaire inhaalacties en vele miljoenen die verdeeld gaan worden: na de testdagen in Bahrein gaat het miljoenenbal van de Formule 1 nu echt van start. Max Verstappen is dolblij met zijn auto en sprak een speciaal dankwoord uit aan simulatorcoureur Rudy van Buren. Waarom is Verstappen zo blij met hem? In Op1 is Van Buren te gast samen met Formule 1-verslaggever Chiel van Koldenhoven en Viaplay-presentator Amber Brantsen, met wie we vooruitblikken.

Het belang van simulatietechnologie in de Formule 1 is de afgelopen jaren flink toegenomen. Waar de teams vroeger het hele jaar door mochten testen, is dat nu nog maar drie dagen in het jaar. Ze maken daarom gretig gebruik van geavanceerde simulatoren om hun auto’s te ontwikkelen en te verfijnen, nog voordat ze de baan op gaan voor de testsessies.

Nu de testsessies zijn geweest, kan Max Verstappen al concluderen dat hij dolblij is met zijn auto en sprak daarbij een speciaal dankwoord uit aan simulatorcoureur Van Buren, die zowel de auto van Verstappen als die van Pérez virtueel test. “De auto is weer sterk.”

“Daar word je bang van”

Volgens Amber Brantsen, presentator bij Viaplay, zijn de verwachtingen voor Red Bull Racing en Max Verstappen in het komende seizoen weer hoog. “Ze zeggen altijd dat je niet te veel moet aflezen van de testdagen. Maar als je Red Bull bent en Max Verstappen bent dan is het wel duidelijk dat je de torenhoge favoriet bent.”

Het Formule 1-seizoen van 2023 zal voor altijd gekend worden als het jaar waarin Red Bull Racing en Max Verstappen bijna elk bestaand record in de sport verpulverden. Met tien opeenvolgende overwinningen en een ongekend totaal van negentien zeges in één seizoen, was de RB19 van vorig jaar een waar meesterwerk op de baan.

Amber Brantsen, die overstapte van de NOS naar Viaplay, verbaast zich over de ontwikkeling van de RB20. “De RB19, dat was de auto van vorig jaar, die was al heel erg sterk. Dan kom je met een nieuwe auto en dan denk je dat ze voortborduren op vorig jaar. Maar ze doen het toch weer anders. Ze gaan het anders ontwerpen. Dan heb je zoveel marge over, dan weet je zo goed wat je aan het doen bent. Daar word je een beetje bang van.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Pieter Omtzigt

Toen Pieter Omtzigt, die ook in Op1 te gast was om te praten over de conclusie van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid, nog in Italië woonde, werkte hij nog niet als politicus, maar als Formule 1-verslaggever. “Toen ik in Rome zat, werkte ik als bijbaantje voor een Japans televisiestation en moest ik de kranten bijhouden over de Formule 1.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen