Slachtoffers over toeslagenaffaire: “Je raakt alles kwijt”

Tijdens de toeslagenaffaire is de overheid blind geweest voor mens en recht, waardoor levens van mensen zijn vermorzeld. Dat concludeert de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid. De grote vraag is: hoe is te voorkomen dat het ooit weer gebeurt? In Op1 bespreken we dat met NSC-leider Pieter Omtzigt, NSC-Kamerlid Sandra Palmen van het roemruchte memo, NSC-Kamerlid en gedupeerde Faith Bruyning, en Gerda en Jurgen Deceuninck, die diep in de schulden belandden en het gezag over hun kinderen kwijtraakten omdat ze een half uurtje te veel aan kinderopvang hadden gedeclareerd. 

In een vernietigend rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid worden harde conclusies getrokken over de Toeslagenaffaire, waarbij zowel het kabinet als het parlement faalden, de uitvoering onrechtmatig handelde en de rechtspraak tekort schoot. De gevolgen waren desastreus voor talloze levens, en de waarschuwing luidt dat een herhaling van deze tragedie niet uitgesloten is.

De overheid wordt beschuldigd van het blind zijn voor mens en recht tijdens de Toeslagenaffaire, waardoor levens van onschuldige mensen werden vermorzeld. De conclusies van de commissie worden door Pieter Omtzigt benadrukt als ongekend duidelijk. “Zo duidelijk is het nog niet eerder in de context geplaatst”, zegt de leider van NSC.

Tekst gaat verder onder video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Je raakt alles kwijt’

Een schrijnend voorbeeld van de persoonlijke tragedies die voortvloeiden uit de Toeslagenaffaire zijn Gerda en Jurgen Deceuninck. Diep in de schulden belandden ze, nadat ze het gezag over hun kinderen verloren, slechts omdat ze een klein bedrag te veel aan kinderopvang hadden gedeclareerd. “Je raakt alles kwijt en dan staat je leven stil”, vertelt Gerda over die periode.

Gerda en Jurgen zijn niet de enigen die slachtoffer werden van de Toeslagenaffaire, maar hun verhaal symboliseert de onrechtvaardigheid en het menselijk leed dat voortvloeit uit het disfunctioneren van de overheid. De commissie benadrukt dat het onrechtmatige handelen van de overheid niet alleen een pijnlijke periode in het verleden vertegenwoordigt, maar ook een waarschuwing voor de toekomst.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de toeslagenaffaire terug.

Vergelijkbare artikelen