Behoud van de grutto of toch de koeien laten grazen?

Behoud van de grutto of toch de koeien laten grazen? In de film ‘Vogels kun je niet melken’ zien we hoe binnen familie De Boer de liefde voor onze nationale vogel en economische overleving met elkaar botsen. Vader Bote heeft alles over voor het behoud van de grutto, maar zoon Jan Jochum ziet liever genoeg geld binnenkomen. Vader en zoon vertellen vanavond bij Op1 over de film en hoe ze verder gaan met hun bedrijf.

Het dagelijkse dilemma van familie de Boer: het behoud van de grutto, nationale vogel van Nederland, of vol gaan voor de melkproductie op hun boerderij? Vader Bote strijdt voor de natuur, terwijl zoon Jan Jochem zoekt naar een balans tussen beide.

Botes Paradys

In het Friese landschap, waar agrarische bedrijven vaak strijden om ruimte, onderscheidt melkveehouder Bote de Boer zich met zijn toewijding aan natuurbehoud. Al jaren werkt hij aan ‘Botes Paradys’, een uitgestrekt stuk land dat volledig is ingericht als toevluchtsoord voor weidevogels, met name de grutto. Zijn inzet voor natuurbehoud werd beloond met de prestigieuze Gouden Grutto in 2023, een erkenning voor zijn bijdrage aan de bescherming van weidevogels.

Echter, achter deze lovenswaardige inspanningen schuilt een uitdaging die de familie De Boer dagelijks ervaart – financiële kopzorgen. Het bewuste besluit om land op te offeren voor weidevogels heeft geleid tot een duidelijk gebrek aan een rendabel verdienmodel voor wat Bote liefkozend ‘vogeltjesland’ noemt.

Koe of grutto?

Zo wil zoon Jan Jochum de koeien liever laten grazen; de schoorsteen moet immers ook roken. Daarom heerst in binnen de familie De Boer constant de vraag: Behoud van de Grutto of toch de koeien laten grazen? In de film ‘Vogels kun je niet melken’ zien we hoe binnen familie De Boer de liefde voor onze nationale vogel en economische overleving met elkaar botsen. Vader Bote hoopt dat hij de liefde voor onze nationale vogel over kan brengen op zijn kinderen en dat de grutto op zijn land blijft broeden. “De koe en de grutto horen in weze ook wel bij elkaar”, zegt de boer.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Vogels kun je niet melken terug.

Vergelijkbare artikelen