Ruben Smit en Ruurd Jelle van der Leij over Grutto!

Nergens broeden zoveel grutto’s als in Nederland. Maar het aantal kuikens dat uitvliegt, neemt af. En er loeren nog meer gevaren, zo blijkt uit de film Grutto! die Ruben Smit en Ruurd Jelle van der Leij maakten over de reis van onze nationale vogel. Donderdag in de bioscopen, bij Op1 al schitterende beelden, mooie verhalen, maar ook een waarschuwing.

Symbool voor biodiversiteit

De grutto staat symbool voor de biodiversiteit”, zegt Ruben Smit. ”We hebben op dit moment veel crises in de wereld. Maar de grootste is nog altijd de biodiversiteitscrisis. Die grutto staat eigenlijk voor een schoon platteland met een gezonde bodem, een gezonde lucht en gezond water.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Polderpanda

Wat maakt de grutto zo bijzonder? ”Het is een fantastische vogel qua karakter”, aldus Ruben Smit. ”Hij heeft een geweldige mimiek, een eigen taal, hij vliegt de wereld over, hij is heel herkenbaar omdat hij zijn naam roept. Het is een van de weinige vogels die ook een beetje op mensen lijkt. Je kunt echt aan zijn gedrag zien of hij boos, jaloers of verdrietig is. Wij noemen hem ook wel eens gekscherend de polderpanda.”

Kijk hier het hele gesprek met Ruben Smit en Ruurd Jelle van der Leij terug.

Vergelijkbare artikelen