Menno Bentveld: “Er zijn hele grote stukken polder waar je de grutto niet meer hoort”

Wat hebben de bever, de gierzwaluw en de wolf met elkaar gemeen? Ze hadden het zwaar door toedoen van de mens of waren soms zelfs uit de Nederlandse natuur verdwenen. Maar door de hulp van diezelfde mensen zijn ze ook weer teruggekeerd. Welke dieren moeten we nu een handje helpen – voor het te laat is – en welke vogels kunnen we beter laten vliegen. 

Allemachtig slecht
De grutto, onze nationale vogel, is in gevaar. En dus moeten we er alles aan doen om deze vogel voor Nederland te behouden, vindt Ruurd Jelle van der Leij. “Nederland heeft de hoogste dichtheid en daarom de meeste verantwoordelijkheid om deze soort in stand te houden. Je hebt hier een hele grote hoeveelheid grutto’s en daarmee gaat het allemachtig slecht. Daarmee ben je al bij de kern van het verhaal.”

Te klein leefgebied
Menno Bentveld, presentator van het natuurprogramma Vroege Vogels, sluit zich helemaal aan bij de woorden van Ruurd Jelle. “Het gaat heel slecht met de grutto, elk jaar gaat er geloof ik 7 procent van de populatie af.” Volgens Bentveld komt dat vooral omdat jonge grutto’s niet groot worden. “Er zijn te weinig insecten, er worden nesten plat gemaaid en de leefgebieden zijn te klein.”

De natuur dat zijn wij
Dat alles gaat Menno aan het hart, want de grutto is één van zijn favoriete vogels. “Ja, ik hou wel heel veel van hen. Ik ben opgegroeid vlakbij het Groene Hart en dan hoorde je tijdens fietstochtjes altijd dat geluid, nu zijn er gewoon hele grote stukken polders waar je ze niet meer hoort.” En dat moet volgens hem echt veranderen, want de natuur dat zijn wij. “Met de bodem waar wij al ons eten op verbouwen gaat ook veel slechter. Er zijn minder insecten, minder wormen en dat zie je dan aan zo’n symboolvogel. Maar het gaat met veel meer vogels en dieren slecht. Dat komt door ons.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gewone dieren beschermen
Toch zijn er ook een hoop diersoorten die juist meer voorkomen in Nederland. “Als je de wolf ziet, de goudjakhals en de wilde kat. Uit het oosten van Europa rukt zelfs de eland een beetje op vanuit Duitsland.” De focus zou hier echter niet op moeten liggen. “Dat is allemaal leuk, maar we moeten juist onze ‘gewone’ dieren beschermen. Natuurlijk de grutto, maar zelfs de haas en het konijn staan nu op de rode lijst van kwetsbare soorten. Dat moeten we ons aantrekken.”

Kijk hier het hele gesprek met Ruurd Jelle van der Leij en Menno Bentveld terug. 

Vergelijkbare artikelen