Krijgen huizen na een energielabel ook een klimaatlabel?

Alle huizen moeten een klimaatlabel krijgen dat inzicht geeft in hoe groot risico is op klimaatschade, bepleiten ING, Rabobank en ABN AMRO. Maar hierdoor kan de waarde van huizen flink verminderen. En wie gaat dat betalen? De huizenbezitters, de overheid of de banken? We praten erover met ING-hoofdeconoom Marieke Blom, wethouder in Gouda, Michel Klijmij-van der Laan en Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis.

Een miljoen huizenbezitters in Nederland loopt het risico op schade aan bijvoorbeeld funderingen door klimaatverandering. Daarom
willen de grote banken dat er een verplicht ‘klimaatlabel’ komt voor alle huizen.

Verborgen gebreken

In een gezamenlijk pleidooi hebben ING, Rabobank en ABN AMRO opgeroepen tot de invoering van een klimaatlabel voor alle woningen in Nederland. Het label moet inzicht bieden in het risico op klimaatschade en de benodigde verduurzamingsmaatregelen. Terwijl deze stap wordt toegejuicht als een noodzakelijke maatregel voor een duurzame toekomst, rijst de vraag: wie zal uiteindelijk opdraaien voor de kosten van deze verduurzaming?

Met het oog op de klimaatdoelen en de dringende noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen, wordt voorgesteld om alle huizen van een klimaatlabel te voorzien. Het label zou niet alleen de huidige staat van duurzaamheid weergeven, maar ook aangeven welke risico’s er bestaan op het gebied van klimaatschade. Volgens Marieke Blom, vertegenwoordiger van een van de betrokken banken, is het doel om “verborgen gebreken zichtbaar te maken, zodat de volgende koper niet met problemen wordt opgezadeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over een mogelijk klimaatlabel terug.

Vergelijkbare artikelen