Huizenprijzen zullen volgens Marieke Blom waarschijnlijk verder dalen

Alarmerende cijfers van het CBS: in het laatste kwartaal zijn de huizenprijzen fors gedaald, voor het eerst in negen jaar. Wat betekent dat voor de economie? Welke rol speelt de psychologie? En staan we aan de vooravond van een diepe recessie? ING-hoofdeconoom Marieke Blom vertelt het bij Op1.

De huizenprijzen zijn met 2,4 procent gedaald, ten opzichte van een kwartaal eerder. “Het is een stevige daling”, vertelt ING-hoofdeconoom Marieke Blom. “Het is eigenlijk niet zo gek dat dit gebeurd. Een jaar geleden verraste de huizenmarkt ons door die enorme prijsstijging.”

Stijgende rente

Omdat de rente bleef dalen, werd het betaalbaar om een woning te kopen. “Daarna gaat de rente echt heel sterk stijgen. Dan is het even afwachten wanneer het gaat kantelen. En het is toch wel een stevige kanteling die we nu zien.” Blom ziet daar ook een andere reden voor. “Waarschijnlijk ook omdat er beleggers aan het uitstappen zijn. Of in ieder geval niet maar aan het instappen zijn. Er is ook heel veel regelgeving overheen gekomen.”

Dalende huizenprijzen

“Als iemand met stelligheid gaat vertellen wat de woningprijzen gaan doen, moet je heel erg achterdochtig worden”, vertelt Marieke Blom. “Maar ik denk dat het nog wel even doorgaat. Als er nog tien procent vanaf zou gaan, ben ik in ieder geval niet verbaasd. Zelfs niet als het nog meer wordt.”

“Op het moment dat de prijzen stijgen, zegt iedereen dat de leencapaciteit vergroot moet worden. Zorg ervoor dat ze meer hypotheek kunnen krijgen, want dan kunnen ze mee doen in het spel.” Dat is volgens Blom niet de goede reflex. “Dan ben je alleen maar de huizenprijzen verder aan het aanwakkeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Blom over de dalende huizenprijzen terug.

Vergelijkbare artikelen