Onderzoek naar het lichaam van Aleksej Navalny duurt nog twee weken

De moeder en advocaat van Aleksej Navalny hebben nog steeds geen informatie over zijn dood gekregen en tegelijk worden honderden sympathisanten van de oppositieleider opgepakt. In Op1 bespreken we de laatste ontwikkelingen met voormalig ambassadeur Ron Keller.

Navalny, 47 jaar oud, is onder verdachte omstandigheden overleden in een strafkolonie in Siberië. Zijn dood werd vrijdag bekendgemaakt door de Russische autoriteiten. De moeder en advocaat van de Russische oppositieleider, blijven in het duister tasten over zijn dood. Tegelijk worden honderden sympathisanten van de oppositieleider opgepakt.

“Iets te verbergen”

De moeder en advocaten van de overleden Aleksej Navalny zijn geweigerd bij het mortuarium waar hij mogelijk ligt. Een woordvoerder van de Russische oppositieleider zegt dat ze te horen hebben gekregen dat het onderzoek naar de doodsoorzaak van Navalny is verlengd.

Het duurt nog twee weken voor er duidelijkheid komt over de omstandigheden van zijn overlijden. Dit gebrek aan transparantie voedt, voor voormalig ambassadeur Ron Keller, de vermoedens dat er mogelijk iets wordt verhuld door de autoriteiten. “Het heeft er alle schijn van dat er iets te verbergen is.”

Novitsjok

Joelia Navalnaja, de weduwe van Navalny, beschuldigt de Russische autoriteiten ervan dat ze haar echtgenoot hebben vergiftigd met novitsjok. Dat is hetzelfde zenuwgif dat eerder gebruikt werd bij de aanslag op zijn leven. Een paar dagen na zijn dood, heeft ze vastbesloten verklaard om zijn strijd tegen corruptie en voor de mensenrechten in Rusland voort te zetten. Wat in de ogen van Ron Keller geen gemakkelijke opgave is. Zeker niet omdat ze het vanuit Duitsland moet doen. Het land waar ze nu woont.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen