Navalny-perschef Kira Yarmysh: ”Ik zag meteen dat hij vergiftigd was”

Kira Yarmysh zat naast Aleksej Navalny toen hij werd vergiftigd in een vliegtuig en moest Rusland ontvluchten nadat ze opriep tot protesten tegen zijn arrestatie. De perschef, die nog altijd contact heeft met Navalny, vertelt in Op1 hoe het met de oppositieleider gaat en wat er volgens haar moet veranderen. Ze schuift aan met NOS-verslaggever Kysia Hekster.

Kira Yarmysh zag met eigen ogen hoe de toestand van Navalny snel achteruit ging in het vliegtuig. ”De avond en ochtend voordat we vertrokken was er niets aan de hand. Ook op het vliegveld was alles nog goed. In het vliegtuig begon hij zich slecht te voelen. Toen ik merkte dat hij op de vloer viel, zag ik meteen dat hij vergiftigd was. Er was geen enkele andere reden waarom het anders zou gebeuren. Hij was gezond en had geen allergieën.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

NAVO-lidmaatschap Oekraïne

Ondanks zijn strijd tegen Poetin, is ook Navalny niet populair in Oekraïne. Er wordt kritiek op hem geuit dat hij de annexatie van de Krim in 2014 niet meteen zou hebben veroordeeld. ”Aleksey heeft de bezetting van de Krim in 2014 wel veroordeeld”, zegt Yarmysh. ”Hij heeft het over een illegale annexatie gehad. Maar hij heeft toen ook gezegd dat de Krim waarschijnlijk deel van Rusland zou blijven omdat het moeilijk zou worden om daarover te onderhandelen. Het was niet zijn wens, maar een feitelijke toestand.”

Volgens zijn perschef is Navalny van mening dat Oekraïne zelf moet kunnen beslissen of ze lid worden van de NAVO. ”Het is het lot van Oekraïne, daar moeten ze zelf over beslissen. Daar heeft Rusland niks over te zeggen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen