“Door het regime in Eritrea liep het uit de hand in Den Haag”

Een groep vechtende mannen, gewonde agenten, politieauto’s in de brand en meerdere arrestaties. In Den Haag liep het door rellende mannen uit Eritrea volledig uit de hand. Hoe kon het zover komen? En hoe zorgen we ervoor dat het niet nog eens gebeurt? In Op1 bespreken we het met Myra Koomen, die de rellen meemaakte, en Nederlandse Eritrese journalist Habtom Yohannes.

Een groep vechtende mannen, gewonde agenten, politieauto’s in de brand en meerdere arrestaties. In Den Haag liep het door rellende Eritreeërs volledig uit de hand. Hoe kon het zover komen? “Steeds verslechterende mensenrechtensituatie in Eritrea”, legt Yohannes uit.

Volgens Nederlandse Eritrese journalist Habtom Yohannes is de sleutel tot het begrijpen van deze gewelddadige uitbarsting te vinden in de ‘lange arm’ van het regime in Eritrea. “Eritrea heeft geen parlement, geen grondrecht, geen vrije pers en geen onafhankelijke rechtspraak.”

Financiële verplichting

Wel heeft het regime diepe invloed op de vluchtelingen. Daarom heeft de situatie daar geleid tot een geweldsuitbarsting hier. Yohannes, zelf gevlucht uit Eritrea, wijst in Op1 op de diepe invloed die het regime heeft op Eritrese migranten, zelfs nadat ze hun thuisland zijn ontvlucht.

Volgens de Nederlandse Eritrese journalist controleert het regime de vluchtelingen in het buitenland op verschillende manieren. Zo oefent het regime financiële druk uit op de hierheen gekomen vluchtelingen. “Elke vluchteling verplicht is twee procent van zijn inkomen maandelijks aan het regime af te dragen.” Het weigeren om te betalen, zoals Yohannes zelf doet, kan repercussies hebben. “Ik mag niet meer Eritrea bezoeken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen