Kees van der Staaij vertrekt na 25 jaar uit Den Haag

Na ruim 25 jaar verlaat ook SGP-voorman Kees van der Staaij politiek Den Haag. Het langstzittende Kamerlid keert na de verkiezingen niet terug op zijn post. De ‘nestor van de Tweede Kamer’ vertelt bij Op1 over zijn vertrek uit Den Haag.

Met de nestor van de Kamer, het staatsrechtelijk geweten van het parlement. Nog wel. Want Kees van der Staaij van de SGP stopt en verlaat Den Haag na 25 jaar. Het langstzittende Kamerlid vertelt dat hij lang over dit besluit heeft nagedacht. “Het speelde de vorige keer eigenlijk al, dus het was geen donderslag bij heldere hemel.”

Dat betekent niet dat zijn partij, de SGP, het helemaal eens was met het besluit van hun voorman. “Natuurlijk praat je er dan nog even over met elkaar. Je vraagt je af of het verstandig is, zeker nu met de verandering van de politieke situatie door de vervroegde verkiezingen. Uiteindelijk was er breed draagvlak en werd er gezegd dat dit kon. Het is natuurlijk met elkaar besproken, maar er is in goede overeenstemming besloten dat dit een prima moment is”, vertelt te vertrekkende nestor van de Tweede Kamer.

Opvolger Chris Stoffer

Heeft de SGP Van der Staaij dan helemaal niet geprobeerd over te halen? “Er is altijd een moment en even een gesprek, waarbij even geproefd wordt”, zegt Van der Staaij, die vertelt vertrouwen te hebben in zijn opvolger Chris Stoffer. “Het scheelt ook, en dat bleek ook uit de unanimiteit voor Chris, dat hij de beoogde opvolger is. Tegenwoordig zijn de vijf jaar waarin hij in de Kamer zit alweer heel lang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Lovende woorden Mark Rutte

Het vertrek van het langstzittende Kamerlid en de nestor van de Tweede Kamer gaat uiteraard niet ongezien voorbij. Er zijn veel lovende woorden van collega’s, waaronder Mark Rutte, die voor de microfoon van Op1 zegt geraakt te zijn door het vertrek van Kees van der Staaij. “Het overviel me echt en het raakt me ook”, zegt de demissionair premier.

En dat zijn weer woorden die binnenkomen bij Kees van der Staaij zelf. “Het is iemand met wie je heel lang hebt opgetrokken in de politiek”, vertelt hij. “Het begon echt in de tijd als fractievoorzitter in de tijd dat hij ook fractievoorzitter was bij de VVD en aan het eerste kabinet werkte. We hebben altijd contact gehouden en er verandert best veel in de politiek. Dat blijft dus wel bijzonder.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kees van der Staaij terug.

Vergelijkbare artikelen