Ferd Grapperhaus over standpunten PVV: “Ze moeten door de shredder”

De rechtsstaat is de hoeksteen van een democratische maatschappij. En die staat onder druk, merkt voormalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus. In Op1 vertelt hij hoe hij dit op het hart wil drukken van aspirant-juristen. Bovendien is Grapperhaus kritisch op Geert Wilders, die zijn standpunten ‘in de vriezer heeft gezet’. 

Oud-minister Grapperhaus, sinds kort hoogleraar, waarschuwt voor de bedreigingen voor de rechtsstaat. Hoe waardeert hij de bewegingen van Geert Wilders in de kabinetsformatie?

Zorgen over rechtsstaat

Ferd Grapperhaus uit bezorgdheid over de bedreigingen voor de rechtsstaat. Daarbij heeft hij ook zijn standpunt ingenomen ten aanzien van de bewegingen van Geert Wilders in de kabinetsformatie, die volgens hem wel de leiding moet blijven nemen binnen de formatie. “Het is nu put your money where your mouth is.’

Grapperhaus, bekend om zijn voormalige rol als minister van Justitie en Veiligheid, heeft benadrukt dat hij de voorstellen van de PVV, de partij van Geert Wilders, niet zomaar in de diepvries wil plaatsen. In plaats daarvan pleit hij ervoor ze “door de shredder te halen en misschien daarna nog wel naar de vuilverbranding brengen.”

Door de shredder

“Je moet ze door de shredder halen. Maar laten we aannemen dat het een vriezer is die enorm diep vriest,” aldus Grapperhaus over de PVV-voorstellen in de kabinetsformatie. Met deze beeldspraak lijkt hij aan te geven dat het niet voldoende is om de voorstellen simpelweg te negeren, maar dat er grondig en kritisch naar gekeken moet worden, zij het met de nodige afstand.

De oud-minister waarschuwt voor mogelijke bedreigingen voor de rechtsstaat en benadrukt het belang van het behouden van een sterke rechtsstaat en de noodzaak om deze te beschermen. Ook daarbij is hij over Wilders nog niet helemaal gerustgesteld. “Je kunt moeilijk heel lang dingen zeggen en vinden en nu zeggen dat het helemaal weg is”, aldus de hoogleraar.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ferd Grapperhaus terug.

 

 

Vergelijkbare artikelen