Ferdinand Grapperhaus ontwikkelt algoritmes tegen energieverspilling

Door de oorlog en daaropvolgende energieprijsexplosie willen projectontwikkelaars hun gebouwen zo energiezuinig mogelijk maken. Maar hoe bestrijd je energieverspilling? Ondernemer Ferdinand Grapperhaus ontwikkelt ‘slimme ramen’ en laat in Op1 zien hoe ver de techniek in Nederland is op het gebied van duurzaamheid en weet wat we nog kunnen verwachten.

Jarenlang was het vechten tegen de bierkaai voor de duurzame en innovatieve pioniers in vastgoedland. Door de oorlog en daaropvolgende energieprijsexplosie is de situatie nu totaal anders. Projectontwikkelaars staan in de rij om hun gebouwen zo energiezuinig mogelijk te maken. En gebouwen verduurzamen, is volgens ondernemer Ferdinand Grapperhaus belangrijk. “Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor veertig procent van al het energieverbruik. De helft ervan in aanbouw en de helft ervan terwijl ze in gebruik zijn.”

Opgeleid

Dat de ondernemer komt bij gebouwen, heeft met zijn opleiding te maken. Grapperhaus is in Delft opgeleid tot natuurkundige, om te leren om problemen op te lossen en er analytisch naar te kijken. “Als je naar dit probleem kijkt, kijk je naar waar je de meeste impact kan hebben. Zo ben ik bij gebouwen uitgekomen.”

Slimme software

Het bedrijf van Grapperhaus is begonnen met het ontwikkelen van slimme ramen. “Als je slimme ramen hebt, moet je eigenlijk een heel slim gebouw hebben. Om een slim gebouw te krijgen, moet je slimme software en slimme sensoren ontwikkelen. Dat doen we allemaal. Uiteindelijk hebben wij slimme software ontwikkeld, waarmee we de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren. En dat tot wel vijftig procent.”

De eerste twintig procent is heel eenvoudig, vertelt de ondernemer. “Heel veel installaties in gebouwen verspillen heel veel energie. Die zijn helemaal niet op elkaar ingespeeld. Zodra je in een gebouw komt, of het nou nieuwbouw of een bestaand gebouw is, kan je al heel snel het laaghangende fruit eruit halen door dingen beter op elkaar in te richten. Vervolgens kijken wij naar hoeveel natuurlijke warmte er beschikbaar is.”

Energieverspilling

Zo onderzoekt Grapperhaus hoeveel zonlicht er een gebouw binnenkomt, wat gebruikt kan worden zodat de verwarming minder vaak aan hoeft. “Hoeveel licht is er, zodat we de verlichting kunnen dimmen? Dat doen we niet als mens, want dat groeit ons in die grote gebouwen een beetje de pet de boven. Daarvoor ontwikkelen wij algoritmes en die zijn continu aan het uitrekenen per ruimte of verdieping hoeveel energie er bespaard kan worden, terwijl het wel aangenaam blijft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Ferdinand Grapperhaus terug.

Vergelijkbare artikelen