Steeds meer mensen afhankelijk van de Voedselbank

Het is drukker dan ooit bij de Voedselbank. In de maanden oktober en november steeg het aantal mensen dat hulp kreeg met 25 procent, naar een recordaantal van 120.000. Wat moet er veranderen? We praten erover met vicevoorzitter van Voedselbanken Nederland Tom Hillemans, wethouder Armoedebestrijding in Amsterdam Marjolein Moorman en met Patricia Bouwmans, die afhankelijk is van de Voedselbank.

Stijgende energieprijzen en peperdure boodschappen: steeds meer mensen hebben financiële hulp nodig. Daarom springen de voedselbanken in ons land bij. Het aantal bezoekers van deze banken is in korte tijd met 25 procent gestegen. Een
recordaantal van 120 duizend klanten klopt nu aan voor een krat vol boodschappen. “Wij zien het letterlijk elke dag gebeuren”, vertelt Tom Hillemans.

“We helpen steeds minder met voedselpakketten en steeds meer met keuzemogelijkheden voor de mensen.” Daarnaast ziet de vicevoorzitter van Voedselbanken Nederland een verschuiving. “In coronatijd zagen we ook een groei, maar dat waren relatief veel zzp’ers. Je ziet dat er nu een nieuwe groep bij is gekomen en dat zijn de groep werkenden.” Daarover maakt Hillemans zich grote zorgen. “Als aan het begin van het jaar die groei blijft doorzetten, dan gaat het knellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

70 euro per maand

Patricia Bouwmans weet hoe het is om afhankelijk te zijn van de Voedselbank. “De eerste keer dat je daar heen gaat, schaam je je gewoon echt. Terwijl iedereen daar loopt met minder geld.” Ze moet rondkomen met zeventig euro per maand. “Verder gaat alles naar rekeningen. Het is echt niet te doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tom Hillemans, Marjolein Moorman en Patricia Bouwmans terug.

Vergelijkbare artikelen