Ruim 100.000 handtekeningen voor long covid patiënten

Terwijl Corona bij de meesten ver in het verleden ligt, hebben naar schatting tienduizenden Nederlanders nog dagelijks te maken met long covid. Een petitie om 27 miljoen euro te investeren in speciale poliklinieken werd meer dan 100.000 keer ondertekend en in Den Haag overhandigd. Kamerlid Julian Bushoff, initiatiefnemer van dit voorstel, vertelt met directeur van Post Covid NL Diewke de Haen en long covid patiënt Charlotte Nelck waarom deze klinieken er moeten komen.

Tweede Kamerleden ruim 100.000 handtekeningen ontvangen van long covid patiënten, die hun geduld beginnen te verliezen. Deze groep patiënten, die te kampen heeft met langdurige symptomen na het herstel van COVID-19, dringt aan op de oprichting van speciale klinieken om hun leven weer dragelijk te maken.

Zo’n kliniek is voor patiënten als Charlotte Nelck ontzettend belangrijk. “Ik heb op dit moment geen toegang tot kwalitatief goede zorg. Ik heb een huisarts waar ik naartoe kan, maar die zegt dat ik de ergste Post-Covid patiënt ben in zijn praktijk. Dus weet hij het ook niet.”

In drie jaar tijd heeft ze al zeven specialisten gezien. En tot op de dag vandaag ervaart ze veel klachten. “Ik heb vandaag de hele dag in bed gelegen om hier naartoe te kunnen.”

Kamerlid Julian Bushoff diende in januari een amendement in voor long covid-klinieken. Daar wordt donderdag over gestemd, maar patiënt Charlotte hoort in Op1 al dat Fleur Agema van de PVV voor gaat stemmen. “Dit geeft hoop.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen