Corona is weg uit het straatbeeld, maar allesbehalve verdwenen

Valt deze kerst weer in de greep van corona? Het RIVM constateert namelijk een recordaantal coronavirusdeeltjes in het riool. Welke gevolgen heeft dit? Wat betekent dit voor het kerstdiner? De demissionair minister voor Volksgezondheid Ernst Kuipers schoof aan bij Op1.

Kun je met kerst veilig naar opa en oma nu we toch weer in een gigantische coronagolf blijken te zitten? Nederland heeft te maken met de hoogste coronagolf ooit. Minister Ernst Kuipers weet wat dat betekent voor de feestdagen en of we ons zorgen moeten maken over lockdowns, anderhalve meter samenlevingen en dat soort herinneringen uit vorige coronagolven.

Corona is allesbehalve weg

We staan aan de vooravond van alweer de tweede Kerst zonder mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand en lockdowns. Corona is weg uit het straatbeeld en bij sommigen misschien ook wel uit onze gedachten. Maar corona is allesbehalve weg. Sterker nog: onderzoek van rioolwater wijst uit dat het virus opnieuw hard om zich heen grijpt.

Corona is weg uit het straatbeeld en bij sommigen misschien ook wel uit onze gedachten. Maar corona is allesbehalve weg, wil Ernst Kuipers duidelijk maken. Met klachten kan je volgens de minister beter niet gaan tafelen bij de familie deze kerst. “De aantallen zijn hoog. Het is niet verontrustend. Maar heb je klachten, schuif dan niet aan bij het kerstdiner.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zestigplussers

Terwijl corona dus weer om zich heen grijpt, blijkt het dat een groot deel van de zestigplussers niet gevaccineerd is. Een onbegrijpelijke keuze, vindt Kuipers. Volgens de minister zou het slim zijn als deze bevolkingsgroep op de uitnodiging om zich te laten vaccineren in zou gaan. “Zij hebben allemaal persoonlijk een uitnodiging gehad. We hebben uitgebreid geïnformeerd. Het kan tot en met morgen. Je moet je eigen keuze maken, maar ik vind het voor de doelgroep dom.”

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers over corona terug.

Vergelijkbare artikelen