Ronald Plasterk adviseert PVV, VVD, BBB en NSC om toch door te gaan met formeren

Informateur Ronald Plasterk adviseert PVV, VVD, BBB en NSC om toch door te gaan met het vormen van een kabinet. Hoewel NSC-leider Omtzigt afgelopen week plots afhaakte, zijn er volgens Plasterk genoeg overeenkomsten om een nieuw kabinet te formeren. Wat zijn de overgebleven opties? We bespreken het rapport met fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jimmy Dijk (SP), Joost Eerdmans (JA21) en met politiek commentator Wouter de Winther, hoogleraar Wim Voermans en hoofdredacteur van EW Hella Hueck.

Informateur Plasterk heeft vandaag zijn eindrapport voorgelegd aan Kamervoorzitter Bosma, waarin hij vaststelt dat er genoeg gelijkenissen zijn tussen de PVV, VVD, NSC en BBB om een nieuw kabinet te vormen. De exacte vorm van dit kabinet, of het een meerderheids- of minderheidskabinet zal zijn, blijft nog onbepaald en zal op een later tijdstip worden vastgesteld.

Het eindrapport komt nadat de NSC van Omtzigt zich heeft teruggetrokken uit de onderhandelingen, wat het proces bemoeilijkte. Plasterk kan op dit moment niet concluderen of er nog steeds kans is op een rechts kabinet, maar sluit het niet uit. Daarom adviseert hij de vier betrokken partijen om verder te onderhandelen in een nieuwe formatieronde, onder leiding van een nieuwe informateur met “uitgebreide bestuurlijke en politieke ervaring”

Is er nog een formatie mogelijk?

Regeren met Pieter Omtzigt zou moeten kunnen, zegt informateur Plasterk. Maar kan dat nog wel? Politiek commentator voor de Telegraaf Wouter de Winther vraagt zich sterk af hoe veel er nog mogelijk is. “Er is zo’n deuk in het vertrouwen geslagen dat je je afvraagt of het ooit goed gaat komen”, zegt hij.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Moet slagen’

Is er dan nog wel een kans op een succesvolle formatie? Het verslag van informateur Ronald Plasterk gaf weinig duidelijkheid, maar JA21-leider Joost Eerdmans ziet geen andere optie meer en denkt van wel “Dit zal moeten slagen”, zegt de leider van JA21.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het verslag van informateur Ronald Plasterk terug.

Vergelijkbare artikelen