Wilders wil Ronald Plasterk voordragen als verkenner

Na aantijgingen van fraude kon verkenner Gom van Strien alweer naar huis. Wat betekent dit voor de kabinetsformatie en hoe denken de grote partijen over een samenwerking met Geert Wilders? We bespreken de laatste ontwikkelingen in Den Haag in Op1 met politiek commentator Wouter de Winther.

Tumult in het Haagse nadat verkenner Gom van Strien door de achterdeur afging, stapt daar door de voordeur ineens Ronald Plasterk als PVV-verkenner. Wouter de Winther weet hoe de PVV-hazen springen.

Het voorgestelde plan om de voormalige minister en huidige columnist van De Telegraaf, Ronald Plasterk, aan te wijzen als verkenner in het politieke landschap, heeft op diverse fronten reacties van verbazing opgeroepen. Niettemin lijken de meeste leiders van politieke partijen geen duidelijk verzet te tonen tegen zijn mogelijke benoeming. Maar waar komt de naam Plasterk plotseling vandaan?

Vakantie op Bonaire

“Ik ken hem als iemand die buiten de gebaande paden durft te denken”, vertelt zijn Telegraaf-collega Wouter de Winther. Die uitlegt dat Wilders en Plasterk elkaar hebben leren kennen op vakantie. “Hij heeft een vertrouwensband met Wilders opgebouwd. Ze kennen elkaar natuurlijk al langere tijd omdat ze allebei in Den Haag werkzaam waren, maar ze zijn elkaar afgelopen zomer tegengekomen op Bonaire. Ze hebben daar met hun vrouwen een avondje gedineerd en daar is kennelijk iets ontstaan.”

Een vakantie op Bonaire die ertoe leidt dat Plasterk de nieuwe verkenner wordt. Zo gaan die dingen, vertelt De Winther. “Wilders ontmoet niet zoveel nieuwe mensen in zijn leven. We moeten niet vergeten dat hij al jaren zwaar wordt beveiligd. Hij gaat van zijn safehouse naar zijn afgeschermde kantoor in een gepantserde auto en dat elke dag. De kans dat hij buiten de vertrouwde PVV-kringen iemand ontmoet, is niet zo groot. Dan is zo’n toevallige ontmoeting eigenlijk wel bijzonder en dus niet zonder resultaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over Ronald Plasterk terug.

Vergelijkbare artikelen