Wouter de Winther met het laatste nieuws uit politiek Den Haag

Er is flink aan gesleuteld, maar het kabinet is nog altijd niet blij met de voorstellen van de Tweede Kamer. De verhoging van het minimumloon en de afschaffing van de verhoging op brandstofaccijnzen: minister Kaag van Financiën ging er vandaag met tegenzin mee akkoord. Wat betekenen de voorstellen voor de koopkracht van de Nederlanders? En heeft de Tweede Kamer echt een vuist kunnen maken? We bespreken het met politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. Ook praat hij ons bij over de reactie van koning Willem-Alexander over het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard.

Er is aanzienlijk aan de voorstellen gesleuteld, maar het kabinet blijft ontevreden over de suggesties van de Tweede Kamer. Minister Kaag van Financiën heeft vandaag met aarzeling ingestemd met de verhoging van het minimumloon en het schrappen van de geplande brandstofaccijnsverhoging. Wat zijn de implicaties van deze voorstellen voor de financiële situatie van de Nederlandse burgers? En heeft de Tweede Kamer daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen?

Niet goed op de schatkist gepast

Is er goed op de schatkist gepast door de Tweede Kamer? Die vraag komt naar boven nadat Sigrid Kaag gisteren met tegenzin akkoord ging met verschillende voorstellen. “Het was eigenlijk een beetje een gematigde verlenging van het verkiezingsdebat dat we zagen plaatsvinden tijdens de algemene beschouwingen”, vertelt Wouter de Winther.

Destijds hadden veel partijen de behoefte om richting de verkiezingen nog even duidelijk te laten zien waar ze voor staan en dat zag je nu ook terug in de besluiten, ziet de politiek commentator. “Aan de linkerzijde zag je het concretiseren in het verhogen van het minimumloon en aan de rechterzijde wordt er iets aan de brandstofaccijnzen gedaan. Het pad is eigenlijk gewoon gevolgd.”

Minister Kaag stemde dus in met de plannen, maar volgens De Winther alleen omdat ze geen keus had. “Ze heeft een heel duidelijk signaal afgegeven aan de Kamer, dat ze niet verstandig omgaan met het gemeenschapsgeld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wouter de Winther terug.

Vergelijkbare artikelen