Salwa van der Gaag en Joost Schellevis laten zien hoe internetoplichters socialmedia-accounts overnemen

Je doet mee aan een actie, een quiz of iets anders onschuldigs en plotseling kom je Instagram of Facebook niet meer in. NOS-verslaggever Salwa van der Gaag ontdekte samen met Joost Schellevis hoe een bende van internetoplichters met simpele trucjes de socialmedia-accounts van duizenden Nederlanders overnam. Hoe kan je je hiertegen weren? Van der Gaag en Schellevis laten in Op1 zien hoe de oplichters te werk gaan.

Het kan iedereen overkomen: één verkeerde klik en online bendes gaan er met je sociale media-accounts vandoor. Het overkomt jaarlijks duizenden mensen. Zo ook Salwa van der Gaag van de NOS. Zij ging –samen met haar collega Joost Schellevis- achter de daders aan. En kwam een Nigeriaanse bende op het spoor.

Bij Salwa begon allemaal met een onschuldige DM op Instagram van iemand die ze kende, met een hulpvraag. Niet wetende dat deze bekende ook gehackt was, schoot van der Gaag te hulp. Ze klikte op de link om een enquête in te vullen en plots werd haar gevraagd opnieuw in te loggen. Vanaf dat moment keken er hackers uit Nigeria mee, die zodoende haar inloggegevens konden meelezen. Het bleef echter niet bij haar Instagram-account, ook haar Facebook en X kon ze niet meer in. ”Op Facebook veranderde ik in een Amerikaanse militair”, vertelt van der Gaag.

Samen met NOS-collega Joost Schellevis laat van der Gaag zien hoe dit. “Tijdens ons onderzoek zagen we live hoe mensen slachtoffer werden”, aldus de NOS-verslaggever.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Tweestapsverificatie

Naast een gezonde dosis mediawijsheid, is tweestapsverificatie de beste remedie tegen dergelijke praktijken. Het principe is simpel: wanneer je inlogt, wordt er een tweede code gestuurd die nodig is om definitief in te loggen. Bij een hack worden deze codes naar de hackers gestuurd, zodat je met geen mogelijkheid meer je account in komt. Het bewijs dat tweestapsverificatie werkt, kan ironisch genoeg worden gevonden bij de hackers zelf. ”Op het moment dat hackers in je account zitten, schakelen ze het direct in”, aldus Schellevis.

Kijk hier he hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen